Дозволити собі відпочити: як відключитися від думок у відпустці


Психолог дала корисні поради, які допоможуть розслабитися на відпочинку.

З кожним роком життя у великому місті стає швидшим, активнішим і насиченішим. Ми не помічаємо, як завдань і цілей стає більше, а ми залишаємося все тими ж людьми з обмеженим емоційним ресурсом. Така гонка призводить до емоційного виснаження навіть найстійкіших.

Якщо ви скажете, що не були у відпустці більше двох років і добре почуваєтеся, то це обман або самообман, впевнена психолог Юлія Чемер. Спеціально для Сьогодні.Lifestyle вона розповіла, як відключитися від думок у відпустці.

"Людський організм працює як єдине ціле, і все взаємопов'язано. Так, він функціонує цілодобово, але наш мозок вимагає перезавантаження завжди. Нервова система, як жмут проводочків, які зношуються і можуть не подавати сигналів більше ніколи. Їх не можна замінити, але відновити можливо", – каже психолог.

Як дізнатися, що час відпочивати 

швидка стомлюваність протягом робочого дня, а може, і прокинулися вже втомленими.

недостатньо сну (лягаєте вчасно, але сон поганий, сняться кошмари)

скрегіт зубами уві сні (так, це не тільки симптом паразитів в шлунково-кишковому тракті)

часті головні болі і перепади настрою

дратівливість на звичайні життєві ситуації

бажання лежати і нічого не робити, а потім усвідомлювати, що витратили багато часу ні на що

порушення травлення і бажання прийому їжі (недоїдаю, переїдаю)

погіршується стан шкіри, можливі мішки під очима.

Не всі разом, але якщо у вас вже є хоч один пункт, то пора відпочивати, запевняє Юлія. Можливість тривалої відпустки є не у всіх, і це нормально, але про себе подбати потрібно.

Що важливо зробити у відпустці, щоб відпочити 

  1. Повністю змінити обстановку.
  2. Прибрати максимально засоби зв'язку (телефони, ноутбуки) і побільше гуляти.
  3. Перебудувати свій режим дня так, щоб він не був схожий на всі робочі дні (прокидатися рано чи пізно, змінити раціон харчування, внести фізичне навантаження, додати час тиші з собою).

"Відпустка 7 днів теж включає в себе всі попередні пункти, але інтенсивніше! Це як? Це ще більше часу без телефону, це якісний сон, хороша і легка їжа, постійні прогулянки і час вже починати практикувати медитацію", – радить експерт.

Кілька порад тим, у кого немає часу на відпустку зовсім: 

  1. Влаштовуйте собі відпочинок протягом дня (прогулянка в парку в обідню перерву, 15-20 хвилин заплющити очі і полежати в тиші, ранкова медитація).
  2. Перемикайте свої види діяльності так, щоб розподілити навантаження. Якщо з цим складно, то попередній пункт для вас.

"Бережіть себе і свою нервову систему. Мінімальне, що можете зробити для організму – робіть! Головне почати себе поважати і любити, а це не тільки ласощі у свята! Це відпустка, відпочинок, елементарні фізичні навантаження, турбота про себе і правильне харчування. Прості речі роблять нас щасливими", – запевняє психолог.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!