Душі треба лікувати. Рік тому в Івано-Франківську створили Центр психологічної підтримки учасників АТО


Рівно рік тому, 22 жовтня 2014 року, в Івано-Франківську створили Центр психологічної підтримки учасників АТО. За цей час волонтери центру надали психологічну консультацію та допомогу понад 500 бійцям та їхнім рідним.

За словами співзасновниці центру, психолога та громадського діяча Наталії Чаплинської, сьогодні в них працює більше 30 психологів, які пройшли відповідні навчання та тренінги у фахівців міжнародного рівня, зокрема у спеціалістів, які задіяні у військових діях Ізраїлю та США, пише Репортер.

За словами Наталії, центр має три глобальні напрямки. Перший – робота з людьми, які втратили рідних на війні. Зараз психологи центру працюють із 25 такими родинами.

Другий напрямок – робота з самими бійцями. «Він також має три великі підрозділи, – говорить Чаплинська. – Підготовка бійця до першого бою, повернення на ротацію та реабілітаційна робота з демобілізованими. Ще один глобальний та серйозний напрямок – робота з родинами. Зокрема, ми створили окрему групу для жінок, чиї чоловіки перебувають у зоні АТО. Це і дружини, і матері, сестри та кохані бійців. Спілкування одні з одними, взаємопідтримка дуже важливі для них».

Окрім психологічних консультацій, волонтери центру займаються збором і передачею гуманітарної допомоги для наших військових в зону АТО. Цю допомогу передають із різних куточків світу – Англії, Франції, Італії, Португалії, Канади тощо. Далі франківські волонтери віддають її на батальйон чи адресно комусь із бійців.

«Мені хотілося б, щоб хлопці не боялися приходити до нас, бо хто вже був – то приводять своїх товаришів, рідних, аби їм також допомогли вийти з того стану, – говорить Наталія Чаплинська. – Вони розуміють, що це можливо й без застосування медикаментів, що можна рятувати без ліків.