Дві франківські вчительки завели незвичний блог у TikTok


"Філологині на карантині" – так свій блог у TikTok назвали вчительки з Івано-Франківська Вікторія Буличева та Оксана Гошовська. Штатив та лампа – їхні найкращі друзі у створенні відеороликів.

Ідея такого контенту виникла давно, але через участь Оксани Гошовської у конкурсі "Вчитель року-2020" її довелося відкласти. Після проходження першого етапу вчительки таки створили канал у TikTok, пише Суспільне Карпати.

"Спочатку зняли перші ролики, а вже потім виникла сама назва "Філологині на карантині", бо справді почали знімати ролики в період карантину. Це для того, щоб власним прикладом показати дітям, що ми також розвиваємо свою креативність, бо дуже часто даємо дітям творчі завдання", - каже Вікторія Буличева.

TikTok обрали не випадково, адже знали, що там можна легко "залетіти в реки", і відео перегляне більша кількість людей. Вікторія Буличева каже, що у цій соціальній мережі багато непотрібного контенту: челенджів, у яких вони б не закликали своїх учнів брати участь. Розповідає, що школярі стали фокус-групою, давали поради. Зокрема, те, що ролики мають тривати не більше 20-ти секунд.

"Учні спочатку були єдиними нашими глядачами. Підтримували, хтось ставив лайки, коментували. Хтось підписався, хтось навіть зареєструвався заради того, щоб підтримати нас. Але відгукуються досить позитивно. Часто навіть на уроці пригадують. Сьогодні мали навчальний диктант, то вони пригадали, що останній ролик був про слово "напечатали". І ми вже почали цю тему пригадувати. "О, ні. Не напечатали, а надрукували", - ділиться вчителька.

Найбільшою перешкодою у створенні роликів став монтаж, яким жінки ніколи не володіли. Кажуть, довелося вчитися: дивилися ролики та навіть оплатили спеціальний навчальний курс. Важко й набирати перегляди, адже, якщо людина незареєстрована в TikTok, перегляд не зараховується.

"Перший сценарій вигадала я, але як показала життєва практика, дві голови - це краще. Кожен сценарій ми обговорюємо і в процесі знімання редагуємо. Думаємо, щоби виглядало і звучало ефектніше. Щоб залітало, "заходило", кажучи молодіжним сленгом", - розповідає Оксана Гошовська.

За одну годину освітянки складають десять сценаріїв коротких роликів. Спочатку обирають мовне значення, потім – найпоширеніші помилки в сертифікаційних роботах ЗНО. Наступний крок – зав’язка сюжету.

"Всі наші відео спочатку знаходяться в приватних. Потім у нас є фокус-група, наші сім’ї. Ми показуємо і нам кажуть: "Це трохи недобре, тут не видно підпису, це не смішно". І я кажу: "А, це не дуже смішно, тоді запостимо його в неділю. Бо ми помітили, що в суботу і в неділю практично на 30 % падають перегляди в TikTok. Тому якісь "розривні" відео ми постимо в будні", - розповідає вчителька.

Весь контент Оксана Гошовська та Вікторія Буличева постійно аналізують, стежачи за охопленням, переглядами та реакціями глядачів. Навіть музику беруть із рекомендацій TikTok, адже таким чином відео ймовірніше набере більшу кількість переглядів.

"Ми вже три тижні загалом десь працюємо і вже маємо 702 підписників. Це є стрімкий розвиток. Ми записалися в спеціальну програму розвитку талантів в TikTok, які обирають конкурсантів. Чи потрапили до цього списку, будемо знати лише п’ятого січня", - розповідає Оксана Гошовська.

Фінансово педагогині поки канал не розвивають, лише часом і власною працею.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!