Двісті донорів за три дні: коломияни масово здають кров потерпілим на Майдан


Внаслідок сутичок на Майдані постраждалих нині понад тисяча. Є необхідність у переливанні крові. Столичні лікарні переповнені важкопораненими. Медики в різних регіонах України звертаються до людей з проханням здавати кров для поранених під час протистоянь у Києві.

До Коломийської ЦРЛ охочих здати кров звернулося більше двох сотень людей. Приходять навіть пенсіонери. Втім, лікарі забороняють їм здавати кров, адже за відповідними стандартами донорами можуть бути лише особи, віком до 60-ти років.

Загалом за три дні зібрано 80 літрів крові. Бажаючі могли здати кров до понеділка, 24 лютого. Медики кажуть, що цих днів було достатньо, аби зібрати велику кількість крові. Втім, і після оголошення про припинення приймання крові, коломияни все одно йшли до лікарні. Мовляв, хоч чимось хочуть допомогти потерпілим людям, які виборюють краще майбутнє для країни.

– Двісті осіб за три дні і, як результат, – 80 літрів крові, – це вперше такі дані для Коломиї, – каже завідувач відділення трансфузіології Коломийської ЦРЛ Ярослав Турчак. – Люди готові безкорисливо допомагати іншим, адже за здачу крові вони не отримують ні копійки.

Донорську кров зберігають у спеціальних холодильниках. Їх передають до Івано-Франківського банку крові. Поки що крові для переливання потерпілим вистачає. При першій необхідності її передаватимуть до будь-якого куточка України. Медик наголосив, що після здачі кров обстежується, тож вона не несе жодної небезпеки для здоров’я потребуючих.

До відома: Донором крові може стати кожна здорова людина віком від 18 до 60 років, але основною і найбільш повноцінною групою є особи від 20 до 40 років, кровотворна система яких здатна швидко поновлювати крововтрату, а серцево-судинна, нервова і гормональна системи сформовані та стабільні.

Джерело:  Олена Козаченко, Коломийські ВІСТИ