Дика Росія, байдужа Європа і безпорадна Україна


Поки українці гинуть на сході своєї країни, куди підленько пхається захланний москаль, частина старої продажної Європи продовжує фліртувати з путінською Росією.

Обійми фрау Меркель із любителем Гітлера і Геббельса та головним кремлівським «мочителем» в одній особі Путіним у футбольній Бразилії зразу ж навіяли сумнів щодо великого дощу санкцій з густих політичних хмар в єесівській Європі. і справді, запровадження третього рівня економічних санкцій проти Росії через її агресію в Україні цими днями так і не дочекалися — справа обійшлася напівзаходами: лише розширенням другого рівня санкцій і, відповідно, поповненням «чорного списку» російських штрафників. Хоч це і не відповідає очікуванням самих українців, однак нові санкції для Росії стали не те що неприємними, а й все-таки досить економічно болючими.

Європа застрягла на другому рівні

Отож Європейська Рада, якою називають регулярні зустрічі голів урядів та держав ЄС, доручила Раді закордонних справ ЄС підготувати до кінця липня перший список російських компаній та осіб, щодо яких буде запроваджено санкції. У список потраплять ті, хто фінансово та матеріяльно підтримує дії проти суверенітету й територіяльної цілісности України. ЄС також заморожує нові програми фінансової підтримки для Росії від пан’европейських банків.

Тим часом законодавчий орган ЄС — Європейський парламент у резолюції, ухваленій у четвер в Страсбурзі, вимагає від Європейської Ради застосувати до Росії третю фазу санкцій, якщо того вимагатиме ситуація, і закликає до колективної заборони продажу зброї в Росію, доки не нормалізується ситуація на сході України.

США запропонують союзництво

На те, на що не спромоглася стара Європа, значною мірою скуплена Росією, відважилися США, які оголосили не лише запровадження санкцій вищого рівня, що стосуватимуться наближених до Кремля провідних російських банків і енергетичних компаній. Конгрес США також ухвалив у двох читаннях проект закону про запобігання російській агресії, згідно з яким Україна, Молдова і Грузія отримають статус союзників США без членства в НАТО. Завдяки такому законові США зможуть посилити взаємодію своїх збройних сил із збройними силами України, Грузії, Молдови і збільшити допомогу цим країнам для уможливлення їхньої безпеки.

Як це мало б виглядати, днями вказав президент Чехії Мілош Земан. «У той момент, коли Росія вирішить розширити свою територію за рахунок східних земель України, необхідно буде переходити від слів до справ», — сказав Земан. Якщо таке станеться, то він вимагатиме від НАТО захистити українську територіяльну цілісність аж до введення натовських військ в Україну. «Я ніякий не бойовий яструб, але спроба захоплення східних територій України — це для мене та межа, яку не можна переступати», — сказав чеський президент.

Совість Росії

Нові санкції проти великих підприємств Росії, найбільших фінансистів проектів Кремля, ухвалені 16 липня на Раді ЄС, можуть призвести до дестабілізації всієї банківської системи РФ, скорочення золотовалютних резервів і девальвації рубля. Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» передбачив російський опозиціонер Боріс Нємцов. і справді, в четвер, поки Путін ще бадьорився, відчутно впав курс акцій російських компаній та рубля, і вся матушка-Рассєя відчула на собі закордонний кнут.

Акомпанементом цим втратам стали звичні демагогічно-брехливі й цинічно-тупі заяви російської влади. МЗС РФ у своїй заяві навіть згадало про таке  поняття, як совість, що взагалі не сумісне із цинічною фашизоїдною політикою Кремля. «Розцінюємо новий пакет американських санкцій щодо Росії як примітивну спробу помститися за те, що події в Україні розвиваються не за сценарієм Вашингтона», — йдеться в одній із заяв цього МЗС. Тобто Москва відверто тішиться, що на Донбасі діє її сценарій, особливо переконливим аргументом чого стало збиття проросійськими сепаратистами малайзійського літака із майже 300 пасажирами. 

А Путін, який посилає тисячі своїх диверсантів в Україну вбивати та постачає терористам потужне озброєння, у четвер поширив взагалі шизофренічну заяву: це не Росія, це США, які, як відомо, трохи допомогли Україні сухими пайками та іншим дріб’язком, підштовхують Україну до братовбивчої війни.

Збиття проросійськими терористами пасажирського літака над Донеччиною стало варварською відплатою пасивному Заходові. Це показало, що війна на сході України є війною на сході Європи, і Європа й на собі відчула її. Можливо, горе багатьох сотень людей нарешті протверезить ті західні країни, які дуже чутливо реагують на російські гроші.

Але українцям треба буде й надалі покладатися насамперед на себе, визнати війну — війною, ворога — ворогом і відповідно до нього ставитися, проситися в НАТО, просити збройної підмоги і т. ін., якщо хочемо, щоб світ прийшов нам на допомогу. Тупцювати в невизначеності на місці, коли країна починає стікати кров’ю своїх найкращих патріотів, — це лише своєрідна внутрішня підмога зовнішньому ворогові.

Україна протистоїть найбільшій нині імперії зла, справжньому царству середньовічної темряви. І як давньоукраїнська Русь 800 років тому вберегла Європу від монгольського іга, так нині Україна приймає на себе атаку дикої російської ненависти, якою Путін за рахунок України, а згодом й інших країн, хоче відновити «вєлікую Рассєю». Словом, Україна нині оберігає Європу від новітнього варвара. Але чи розуміє це стара Європа, байдужість якої до вирішення українського питання протягом кількох століть не раз оберталася жахливими втратами для всього континенту?

Галичина