Дитина заважала вийти заміж?


19 грудня торік в сміттєвому контейнері на вул. Медичній в Івано-Франківську виявили мертве немовля. За висновками судмедекспертизи, дитинча народилося живим, а потім його задушили. За цим фактом було порушено кримінальне провадження за ст. 117 ККУ — умисне вбивство своєю матір’ю новонародженої дитини. Та, як повідомили на брифінгу, який відбувся в УМВС в області в понеділок, цілком можливо, що цей злочин буде перекваліфіковано на більш тяжкий. Йдеться, зокрема, про ст. 115 ч. 2 ККУ — вбивство м

Та, зрозуміло, на початках шукали саме її. Це було нелегко, адже в районі, де виявили дитячий труп, розташовані кілька гуртожитків вищих навчальних закладів Івано-Франківська. і були випадки, коли студентки, завагітнівши, намагалися приховати це різними шляхами. Отож під перевірку потрапили ті заклади. Крім того, як розповіла начальник кримінальної міліції у справах дітей УМВС в області Алла Лемчак, через жіночі консультації перевірили всіх жінок, термін вагітності яких на 19 грудня становив 7-8 місяців. і їх виявилося ні багато ні мало — близько двох тисяч.

Зауважимо, що пошуки відбувалися не лише в івано-Франківську, а й в усій області. А нагляд за додержанням законності при розслідуванні цього кримінального провадження здійснював безпосередньо обласний прокурор ігор Настасяк. Врешті-решт, каже Алла Володимирівна, під їх увагу потрапила одна жителька Галицького району — 1982 року народження. 

Зрештою, ця особа добре відома працівникам правоохоронних органів, у тому числі й кримінальної міліції у справах дітей. Адже раніше судима жінка вела антисоціальний спосіб життя, зловживала алкоголем, витрачаючи на спиртне ті гроші, які отримувала від держави на утримання своєї малечі. За це торік у серпні її позбавили батьківських прав.

Та коли правоохоронці розшукали жінку й допитали, то, мабуть, 
і самі були шоковані почутим. Виходило на таке, що дитинча вбила колишня подруга його мами.

Йдеться про 27-річну уродженку Херсонської області, також раніше судиму за крадіжки. Відсидівши три роки, вона не так давно вийшла на волю. Постійного місця проживання не мала. Певний час вона з мамою немовляти та ще із одним чоловіком мешкали в одній квартирі. Очевидно, у цієї особи виникли якісь плани щодо представника сильної статі, та тут з’ясувалося, що від нього завагітніла подруга. Зловмисниці здалося, що це може завадити її планам, і вона вимагала, щоб «суперниця» позбулася дитини.

Ввечері 17 грудня минулого року, коли обидві перебували на території привокзального скверу, між жінками знову виник конфлікт. Молодша кілька разів сильно вдарила в живіт колишню подругу, котра мала вже такий термін вагітності, що удари спричинили передчасні пологи. Кривдниця відвела її подалі від людських очей та сама їх і прийняла. Дитинка народилася живою, що не влаштовувало потенційну «наречену». Судячи з того, що почули від працівників міліції, підозрювана, подолавши опір мами, задушила немовля і відтак навіть забрала його труп. Мертве дитинча відвезли у протилежний кінець міста, щоб, так би мовити, замести сліди.

Та про це стане відомо пізніше. Спершу потрібно було розшукати цю особу. І, як розповів заступник начальника слідчого управління УМВС в області Олександр Бойчук, у процесі пошуків було встановлено, що в листопаді минулого року вона скоїла грабіж в Івано-Франківську. Це була серйозна «зачіпка» для оперативників. Причому, як зазначив Олександр Бойчук, правоохоронці отримували повне сприяння з боку прокурора області Ігоря Настасяка. Врешті вдалося встановити, що підозрювана після вбивства виїхала до Чернівців. 12 лютого її було затримано. Тепер підозрювана перебуває в Івано-Франківському слідчому ізоляторі, де, до речі, утримується і, так би мовити, батько дитини. Він дещо раніше потрапив сюди за підозрою в скоєнні крадіжок.

Що стосується матері вбитого немовляти, то у неї на цей час — статус потерпілої. До міліції вона не повідомила про злочин, побоюючись помсти з боку своєї кривдниці, котра пригрозила вбити її також. Отож переховувалася, поки її не знайшли правоохоронці.

Галичина