Екс-спікер ВРУ Володимир Литвин: у вівторок Верховна Рада буде окупована


Депутат парламенту та колишній спікер Верховної Ради Володимир Литвин в ексклюзивному коментарі ВВС Україна заявив, що подальший розвиток політичної ситуації в Україні є непередбачуваним через неадекватну оцінку владою поточної ситуації.

Депутат парламенту та колишній спікер Верховної Ради у часи Помаранчевої революції 2004 року Володимир Литвин в ексклюзивному коментарі ВВС Україна заявив, що подальший розвиток політичної ситуації в Україні є непередбачуваним через неадекватну оцінку владою поточної ситуації.

ВВС Україна: Як з досвіду 2004 року оцінюєте нинішню ситуацію?

Володимир Литвин: Головне - це адекватна оцінка ситуації. Але я послухав на засіданні погоджувальної ради і не відчув, що є розуміння того, що ситуація є більш гострою, ніж вона була у 2004. Треба знати реалії, і виходячи з цих реалій пропонувати підходи, які будуть сприйняті людьми. Сьогодні дії натовпу такі, що їх жоден діалог не влаштує.

Має бути чесна розмова за участю влади, перших осіб. Там де були помилки, треба їх відверто визнати, там де є державний інтерес – ясно про це сказати, і там де є компроміс – його використати. Але просто розмовами "давайте жити дружно" цього разу ми не зможемо обійтися, і поки що я не відчув налаштованості на це.

ВВС Україна: Що буде завтра у парламенті?

Володимир Литвин: Якщо завтра буде проголосована відставка уряду, то ті люди, які за неї проголосують, повинні добре усвідомити відповідальність за те, що буде сформована нова більшість, а ця більшість має взяти відповідальність за ситуацію в економіці.

ВВС Україна: Якщо рішення не буде ухвалено, чи якщо опозиція заблокує Раду?

Володимир Литвин: Якщо не буде ухвалено ніякого рішення, то не опозиція блокуватиме трибуну – Верховна Рада буде зайнята мітингарями. Вона просто буде покладена, її не буде. Тим більше, що зайти у ВР дуже просто – набагато простіше, ніж в президентську адміністрацію чи Кабмін.

Завтра (У вівторок. - Ред.) Верховна Рада буде окупована, судячи із того, що немає розуміння справжніх викликів і загроз.