Ердоган зберіг посаду президента: результати виборів у Туреччині


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, переобравшись у неділю на новий президентський термін з 52% голосів виборців, пообіцяв об’єднання на підтримку національних цінностей.

Переможну промову Ердогана в Анкарі цитує турецьке державне агентство Anadolu, повідомляє "Європейська правда".

"Ми поважаємо волю виборців, як робили це на всіх попередніх виборах. Перемогли не лише ми. Перемогла – Туреччина, перемогла – демократія! На виборах 28 травня – не було тих, хто програв, переміг весь 85 млн народ Туреччини. Настав час для єдності та згуртування в ім'я національних цілей та ідей", – заявив Ердоган.

Ердоган переобраний президентом Туреччини в другому турі виборів, набравши 52,16% голосів згідно з даними ЦВК.

Його суперник Кемаль Киличдароглу, лідер Республіканської народної партії (CHP) і кандидат у президенти від Національного альянсу, набрав 47,84% голосів, коли було відкрито 99,85% скриньок для голосування. Це вказує на глибокий розкол у Туреччині.

Ердоган запевнив, що, зважаючи на завершення виборного процесу в Туреччині, влада має намір сконцентрувати весь свій час і енергію на внесок у розвиток країни. Ердоган сказав, що інфляція є найактуальнішою проблемою Туреччини.

Вибори вважалися одними з найбільш значущих для Туреччини, оскільки опозиція вважала, що вона має великі шанси скинути Ердогана та змінити його політику.

Ердоган перебуває при владі з 2003 року, спочатку як прем'єр-міністр, потім – як президент.

Ердоган випередив Киличдароглу у першому турі виборів два тижні тому на майже 5 відсоткових пунктів. 

Ключовими питаннями на цих виборах були стрімке зростання інфляції та вартості життя, а також наслідки руйнівних землетрусів, які забрали понад 50 тисяч життів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!