Європарламент закликає захистити Україну від Росії


Європарламент ухвалив резолюцію щодо тиску Росії на країни Східного партнерства й закликав керівництво ЄС захистити Україну, Молдову та Вірменію.

Як передає кореспондент BBC Україна, в текст остаточного документу порівняно з проектом резолюції внесли дві поправки.

Вони стосуються того, що Росія вже заборонила ввезення вин з Молдови, а також того, що вона змушує сусідів вступати до Митного союзу, а не тільки співпрацювати.

Напередодні європарламентарі провели обговорення цього питання й одностайно підтримали країни Східного партнерства і засудили економічний тиск, який Росія чинить на Україну, Вірменію, Молдову та Грузію, намагаючись перешкодити поглибленню їхніх торгових зв’язків із ЄС.

В резолюції Європарламенту згадані “санкції проти українського експорту”, “тиск на Молдову шляхом заборони експорту винної продукції”, “перешкоди на шляху вирішення Придністровського конфлікту” та “погрози щодо безпеки в бік Вірменії”.

У резолюції парламентарі висловили підтримку країнам Східного партнерства, розцінили дії Росії як “неприйнятні” і закликали Федерацію “утриматися від подальшого тиску на східних партнерів”.

Депутати також рішуче наголошують на тому, що європейський вибір не повинен мати наслідків для країн Східного партнерства, зокрема у вигляді “торговельних заходів, візових обмежень, обмежень мобільності робочої сили чи втручання у заморожені конфлікти”.

Європарламент закликав Єврокомісію та Європейську службу з питань зовнішньої діяльності розглядати дії Росії як такі, що виходять за межі економіки і мають політичний вимір. А також - вжити заходів на захист партнерів Союзу.

Крім того, в резолюції згадується про те, що Угода принесе користь Росії, оскільки “розширить зону стабільності, процвітання та співпраці вздовж її кордонів”.

“Європарламент наголошує, що ЄС має бути відповідальним та захистити країни Східного партнерства, що піддаються відкритому, небезпечному та дедалі більшому тиску Росії, що має на меті завадити укладенню Асоціації з ЄС”.

В листопаді у Вільнюсі відбудеться саміт “Східного партнерства”, на якому може бути підписана Угода про асоціацію між Україною і ЄС зі створенням зони вільної торгівлі.

Минулого тижня Верховна Рада злагодженим голосуванням ухвалила низку законів з так званого “євроінтеграційного пакету”, що мають бути прийняті до саміту.