Європейський космічний транспортник Ariane-5 вирушив до місяців Юпітера з дослідницьким апаратом JUICE на борту


Місію до Юпітера було запущено Європейським космічним агентством (ЄКА) у середині квітня 2023 року з космодрому у Французькій Гвіані.

Як відзначають BBC News, це завдання є одним із найамбіційніших за всю історію ЄКА. Видання нагадало, що метою місії є дослідження супутників Юпітера на наявність умов для появи нового життя.

Видання зазначає, що підготовка та запуск коштували Агентству 1.6 млрд євро. При цьому зонд оснащений всією необхідною технікою, яка допоможе краще зрозуміти ту область ближнього космосу. Поки зацікавлені люди будуть чекати на подробиці місії, можна використовувати VIP casino промокод і витратити час з користю для власних гаманців.

За зразковими розрахунками, дослідний дрон зможе долетіти до газового гіганта не раніше 2031 року. При цьому ще кілька років піде на збір та обробку первинних даних. Очікується, що до 2034 року місія закінчиться.

Подробиці про оснащення Juice та перебіг операції

Немає опису.

Ariane-5 успішно стартувала 14 квітня 2023 з космічного майданчика в Куру. Зонд на борту ракети має повну назву Jupiter Icy Moons Explorer (дослідження крижаних місяців Юпітера). Капсула має наступне обладнання:

- Декілька зовнішніх відеокамер для фіксації даних;

- Потужний радар вивчення особливостей рельєфів;

- Лідар, який допоможе скласти докладну карту поверхні у тривимірному вигляді;

- Магнітометр Британського виробництва.

Все це обладнання допоможе підтвердити або спростувати думку вчених щодо присутності прихованих океанів на поверхні супутників Юпітера. Також, за допомогою них, можна буде зрозуміти, чи можливе зародження життєвих форм на цих планетах. Після прибуття, зонд досліджуватиме область протягом 3-4 років, наближаючись до поверхонь планет не ближче, ніж на 400 км. Орієнтовно до 2034 року місію планують закінчити.

Додаткові подробиці місії

Майже відразу, після вильоту, дрон зробив перші пробні кадри з поверхні Землі. Знімки прийшли до штабу ЕКА протягом кількох годин після поділу апарата з ракетою. Завдяки якісним фото можна отримати нове уявлення про зовнішність нашої планети з орбіти.

Наразі дрон продовжує активацію додаткових приладів. Серед них: сонячні панелі, антени зв'язку та радар. Процес розгортання відстежують вчені Агентства за допомогою знімків.

1 травня 2023 року ЗМІ повідомили про першу неполадку апарату. Виявились проблеми з "випуском" 16-метрової антени радара. У заяві ЄКА зазначили, що збій пов'язаний із застряганням антени в кронштейні, а повному її розгортанню заважає одне із кріплень.

В агентстві повідомили, що місія через це не постраждає, адже на повну підготовку обладнання ще два місяці. Вчені мають кілька способів розв'язання проблеми та не сумніваються у повній активації установки. Так, для налаштування антени у правильному положенні, знадобиться лише активувати двигуни дрона, щоб той провів серію обертань. Фахівці стверджують, що це зможе послабити тиск кріплень на механізм і він зможе повністю розвернутися.