Євросоюз зняв обмеження на ГМО задля розробки вакцини


Рада ЄС ухвалила регуляторні правила, які мають прискорити розробку вакцини проти COVID-19та встановлюють тимчасовий виняток у законодавстві з контролю за використанням генетично модифікованих організмів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Європейську рада.

«Цей правовий акт встановлює тимчасові винятки для клінічних випробувань такої вакцини, зокрема, у проведенні передбаченої законодавством ЄС оцінки ризиків для довкілля та використання ГМО. Він також поширює ці тимчасові винятки на дозвіл країнам-членам використовувати медичні продукти, що містять ГМО для лікування або запобігання COVID-19 у певних виключних або термінових ситуаціях, які визначені у фармакологічному законодавстві», - йдеться у повідомленні.

При цьому реалізація продуктів, котрі містять ГМО, як і раніше, потребує спеціальних дозволів від уповноважених органів контролю.

Запроваджені винятки із законодавства про ГМО діятимуть, поки ВООЗ визнаватиме ситуацію з COVID-19 пандемією - або протягом періоду, коли застосовується режим надзвичайної ситуації у сфері здоров’я, відповідно до рішення Єврокомісії.

Єврокомісія схвалила ці норми 17 червня. 10 липня їх підтримав Європарламент. Як очікується, відповідний правовий акт буде оприлюднено в Офіційному журналі ЄС 17 липня, і вже наступного дня він набуде чинності.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!