Фаундер Pawa та Roosh Сергій Токарєв: Інвестори готові вкладати кошти та експертизу в українські AI-стартапи


IT-інвестор Сергій Токарєв про те, як технології штучного інтелекту змінюють світ

За останні десятиліття технології машинного інтелекту пережили справжню революцію. Автопілоти, сервіси для написання текстів або музики, відеоігри, програми-перекладачі, фітнес-трекери - всі ці розробки плавно і непомітно увійшли в наше повсякденне життя і стали його невід'ємною частиною.

Засновник технологічної компанії Roosh та венчурної студії Pawa Сергій Токарєв впевнений, що штучний інтелект (AI) та машинне навчання (ML) дуже вплинули і на сферу бізнесу. Інвестор розповів, як розвиток технологій вплинув на український IT-ринок.

Глобальний прогрес

На думку експерта, прискорені темпи зростання AI та ML – це наслідок величезних досягнень у галузі технологій. З'явилися потужніше обладнання, яке змогло швидко аналізувати дані. На основі цих даних були створені нові продукти та алгоритми, які почали генерувати та обробляти ще більше інформації, причому набагато швидше та точніше. Запустився цілий механізм, у результаті якого світ змінився до невпізнання.

Істотну роль у цьому процесі зіграли інвестиції. Як повідомляє Сергій Токарєв, з 2015 по 2020 рік обсяги фінансування інноваційних проектів зросли до 67,9 млрд. доларів, збільшившись у п'ять разів. Проте аналітики прогнозують, що до кінця поточного десятиліття ці темпи прискоряться в середньому до 40% на рік.

Розробка AI/ML перетворилася на справжнісінькі перегони для держав. Технології впроваджуються у різні галузі — від торгівлі та логістики до фінансів та маркетингу. Таким чином, машинний інтелект можна назвати драйвером зростання не тільки для окремих підприємств, але і для світової економіки в цілому.

Перспективи ІІ в Україні

Вітчизняна IT-сфера підхопила тренд, ділиться спостереженнями Сергій Токарєв. Про це свідчить зростання кількості розробників, попит на яких постійно підвищується як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому.

Зацікавленість молоді в інформаційних технологіях далася взнаки в освіті. В Україні запущено величезну кількість курсів з вивчення різних галузей IT, регулярно відкриваються факультети та школи для підготовки майбутніх айтішників. Як приклад інвестор наводить Український Католицький Університет та його програму Data Science, а також курс Big Data у Київській Школі Економіки.

Що стосується сегмента AI і ML, то на сьогоднішній день у країні створено близько трьох десятків компаній і працює понад 2000 розробників, що спеціалізуються безпосередньо на цьому напрямі. Збільшується і потік інвестицій у цю сферу. Даних про обсяг вкладень поки що мало, проте відомо, що за темпом Україна зовсім трохи поступається середньосвітовим показникам. На ринку спостерігається небувалий попит на розробки, які так чи інакше пов'язані зі штучним інтелектом.

Втім, зараз більшість українських стартапів, що займаються AI та ML-розробками, орієнтовані переважно на зовнішній ринок. Більше того, багато компаній вважають за краще реєструвати свої бренди за кордоном. Сергій Токарєв вважає, що причин тому є кілька.

По-перше, є проблеми у правовій системі країни: умови для роботи представників IT-індустрії поки що недостатньо комфортні, а також існує ризик тиску з боку правоохоронних органів. По-друге, фаундери прагнуть офшору, оскільки там у них більше шансів залучити інвестиції іноземних фондів та ангелів.

Великі українські AI-гравці

Незважаючи на те, що ринок ШІ-розробок в Україні дуже молодий, на ньому вже з'явилися досить потужні проекти, які здобули увагу не лише вітчизняної, а й світової IT-індустрії.

Одним із них став гучний мобільний додаток Reface для зміни осіб у відеороликах, в якому Токарєв виступив у ролі інвестора. Стартап зумів залучити 5 млн. доларів від американського венчурного фонду Andreessen Horowitz.

Підприємець також згадав засновану в Україні компанію Grammarly — онлайн-сервіс на базі AI для написання та редагування текстів. Компанія була створена у 2009 році. Через 12 років її капіталізація перевищила 10 млрд. доларів.

Сергій Токарєв сподівається, що успішних проектів в Україні стане ще більше. Вітчизняні інвестори, у тому числі венчурна студія Pawa, готові вкладати кошти, час та експертизу в інноваційні, ексклюзивні ідеї та розробки у сфері машинного інтелекту, щоб зрештою вивести їх на міжнародні ринки.