Фермерам Франківської громади відшкодовують гроші


До 100 тисяч гривень: фермери Івано-Франківської громади зможуть отримати дотації за утримання свійських тварин та вирощення плодово-ягідних культур. У такий спосіб міська влада хоче збільшити кількість фермерських господарств.

70-річний фермер Степан Носаль із Підлужжя останні 30 років активно займається сільським господарством. Зараз його ферма трохи зменшилась: тримає 18 голів великої рогатої худоби та понад десяток свиней. З усією господаркою пан Степан порається самостійно. Молодь, каже чоловік, до фермерської роботи йти не хоче. Господар підраховує, чи не найбільше коштів іде на харчування домашньої скотини. Тому, якщо і отримає дотацію від міста, витратить на корми для тварин. Про це йдеться на сайті міського голови Руслана Марцінківа.

«Все одно корова ті гроші з’їдає, бо я мушу ті корми купити, зараз корови родять телят. У мене одна стайня (тут корови дійні, а там телята). Бо кожна корова родить телят, а я не маю куди діти», - розповідає фермер Степан Носаль.

А це вже інше фермерське господарство у тому ж таки Підлужжі. Корови, свині, карпатські буйволи, вівці, бурські кози. А ще у фермера Романа Яковина великий горіховий та яблучно-грушеві сади. Усього 130 гектарів землі задіяні у веденні цього фермерського господарства. За словами пана Романа, будь-яка підтримка фермерів – це вже добре, адже сільськогосподарська галузь у нашій громаді переживає не найкращі часи.

«Я знайомий з цією програмою. В наш час будь-яка підтримка фермерів – це є великий плюс для нас. Тому що насправді тяжко у фермерському господарстві, бо ми є на грані виживання і будь-яка допомога влади (місцевої), це буде для нас великим показником, ми зможемо закупити собі або обладнання, або збільшити поголів’я тварин. Нам дуже це буде сприяти», - впевнений фермер Роман Яковин.

Відтак, якщо мешканець громади є власником десяти та більше кіз та овець, то місто відшкодує до 50% від вартості придбаних тварин. Господарі,  на утриманні яких є більше 5-ти свиней, зможуть отримати дві тисячі гривень за одну свиню, але і в першому, і в другому випадку не більше 100 тисяч гривень в одні руки. Господарства, які утримують трьох та більше свиноматок, також матимуть виплати, але не більше 50 тисяч гривень. Також часткове відшкодування коштів (до 50% вартості) за придбаний сертифікований посадковий матеріал плодово-ягідних культур, але не більше 200 тисячі гривень. Матеріали для встановлення краплинного зрошення плодово-ягідних культур, але не більше 300 тисяч грн. На фермерську програму, за словами заступника міського голови Миколи Вітенка, у бюджеті фінансування вже закладено 2,5 мільйона гривень.

«Починаючи з 1 січня людина може звернутися в Департамент комунальних ресурсів, за адресою Курбаса 2, 3-й поверх управління сільського господарства. Керівник управління і паралельно секретар цієї комісії Сергенюк Уляна Михайлівна, відповідно ця людина надасть повністю інформацію. Окрім того на сайті Департаменту комунальних ресурсів розписано перелік документів, які фермер чи приватний підприємець повинен подати для того, щоби отримати грошову допомогу від міської ради», - розповідає заступник міського голови Микола Вітенко.

Відповідно, для участі у дотаційній програмі, фермерам необхідно буде принести пакет документів: заяву, довідку про відкриття поточного рахунку в банку, витяг з Єдиного державного реєстру тварин на момент подання документів, довідку про благополуччя щодо інфекційних захворювань господарства, копію платіжного документа про сплату  (100% вартості тварини). Для рослин відповідно сертифікати, що засвідчують сортові та товарні якості садивного матеріалу вітчизняного виробництва. Також місто пропонує відшкодування вартості матеріалів для спорудження модульних теплиць до 30%, але не більше 500 тисяч гривень. Для цього необхідно додати до вищевказаних документів проєкт будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією, право власності та/або користування земельною ділянкою.

«Дуже важливо зараз, щоби сільське господарство розвивалося. Щоби були продукти харчування, щоби місто мало якісну продукцію. Багато хто в селах, особливо приміських втратили, ми втратили це сільське господарство і за останній час ми бачимо, що менше людей стало займатися саме сільським господарством. Важливо, щоби зараз різними програмами це підтримувати. Це підтримується в Європі, і ми вирішили підтримувати в себе в громаді, щоб була своя полуниця, щоб було своє ягідництво, своя корова, свої свині, своя худоба, тобто все, що стосується сільського господарства», - впевнений Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Підтримка буде здійснюватися одержувачам за напрямами:

Часткове відшкодування коштів до 50 відсотків вартості за придбані:

- племінні нетелі великої рогатої худоби, але не більше 100,0 тис. грн;

- від 10 голів овець та кіз, але не більше 100,0 тис. грн;

- сертифікований посадковий матеріал плодово-ягідних культур, але не більше 200,0 тис. грн;

- матеріали для встановлення краплинного зрошення плодово-ягідних культур, але не більше 300,0 тис. грн;

- за понесені витрати на проведення досліджень при випадках отруєння бджіл.

Часткове відшкодування коштів до 30 відсотків вартості за придбані:

- матеріали для спорудження модульних теплиць, але не більше 500,0 тис. грн;

фінансова підтримка за утримання:

- від 3 голів свиноматок по 3,0 тис. грн на 1 голову, але не більше 50,0 тис грн;

- від 5 голів свиней на відгодівлі по 2,0 тис. грн на 1 голову, але не більше 100,0 тис. грн.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!