Financial Times: Янукович втратив своє право керувати країною


"Україну охопила найсерйозніша криза з моменту здобуття нею незалежності в 1991 році", - вважає видання

Як прогнозує Financial Times, якщо з демонстрантами на Майдані не вдасться добитися компромісу, влада країни може зважитися на ще жорсткіші заходи.

"Важко не піддатися відчуттю, що президент Янукович втратив своє право керувати країною. Після того, як він роками переслідував опонентів і покривав співучасників, не дивно, що настільки величезне число учасників протестів хоче його відставки. Однак шанс на те, що він залишить свій пост добровільно, вкрай малий. Якщо він це зробить, то майже напевно опиниться за гратами за свої діяння", - міркує в своїй передовиці Financial Times.

Тому, вважає видання, Євросоюзу і США необхідно чинити тиск на Януковича, щоб він все-таки пішов на компроміс з демонстрантами.

У рамках угоди з опозицією, за словами Financial Times, президенту України слід відмовитися від застосування сили .

"Він повинен замінити свій кабінет на уряд національної єдності за участю опозиційних лідерів. Йому потрібно запропонувати провести негайні парламентські вибори і надати виборцям можливість висловити думку, в якому напрямку повинна рухатися країна ", - продовжує газета.

В обмін на це опозиції, вважає Financial Times, слід закликати демонстрантів до припинення вуличних протестів і визнати, що Янукович залишиться на своїй посаді до президентських виборів 2015 року.

Саме такий варіант компромісу, вважає видання, допоможе запобігти загостренню ситуації на Україні .

"Якщо Януковичу вдасться надалі утриматися від застосування насильства, Євросоюзу слід продовжувати з ним переговори, - пише Financial Times. - Проте ЄС і США повинні також дати йому ясно зрозуміти, що їх терпіння на межі" .