Франція і Росія потайки домовляються щодо містралів – ЗМІ


Французька влада кілька тижнів поспіль веде таємні переговори з росіянами щодо долі містралів, щоб «знайти рішення, яке влаштувало б обидві держави».

Про це, як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, пише французьке видання Ouest-France з посиланням на власні джерела в міністерстві оборони Франції.

«Жодних офіційних коментарів із боку представників кабінету міністра оборони, але одне офіційне джерело підтвердило Ouest-France, що обговорення на найвищому рівні тривають вже протягом декількох тижнів, щоб знайти рішення, яке влаштувало б обидві держави», - пише видання.

Наразі обидва вертольотоносці типу «містраль» - «Севастополь» та «Владивосток» під французькими прапорами перебувають у бухті Пеное (Penhoet) французького порту Сен-Назер. Про це свідчать дані системи позиціонування кораблів у просторі MarineTraffic.

Напередодні кілька ЗМІ з посиланням на представника суднобудівної корпорації DCNS Емманюеля Годеза (Emmanuel Gaudez) повідомили, що у вівторок, 14 квітня «Севастополь» повинен вийти на свої другі ходові випробування.

«Це буде більш короткий термін плавання, ніж у березні, коли «Севастополь» перебував у морі майже тиждень. На цей раз випробування триватимуть три дні. На борту перебуватиме менший за чисельністю екіпаж, ніж попереднього разу», - розповів він журналістам. За його словами, у ході випробувань планується перевірити ходові якості та навігаційне обладнання вертольотоносця.

Раніше директор «Рособороноекспорту» Анатолій Ісайкін заявляв, що Москва та Париж повинні домовитися упродовж 2-х місяців, в іншому разі російська сторона погрожує розпочати арбітражну процедуру.

Нагадаємо, передача вертольотоносців «Владивосток» та «Севастополь» була запланована відповідно на осінь 2014 і 2015 років, проте у зв'язку з агресією Росії проти України, її скасували рішенням президента Франції Франсуа Олланда на невизначений період.