Франківцям радять купувати продукцію з національним знаком відповідності


Полиці магазинів заповнені різноманітними товарами. Як серед великої кількості обрати якісну продукцію і чим керуватися при виборі – поговоримо далі.

Поради, на чому зосереджувати увагу при виборі продукції, дає начальник відділу внутрішньої торгівлі Інспекції з захисту прав споживачів в Івано-Франківській області Олександр Грибик.

«Слід звертати увагу на інформацію, яку безпосередньо надає виробник, - коментує Олександр Миколайович в розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо". - А це упаковка, маркування, термін та умови зберігання продукції. У разі виникнення сумнівів, можна попросити документи, які засвідчують якість та відповідність продукції. Крім того, на наявність національного знаку відповідності - це графічне зображення того, що продукція пройшла необхідну перевірку».

Щоб продукція здобула маркування національним знаком, в лабораторних умовах перевіряють всі основні показники. Такий знак якості ставиться безкоштовно. Але щоб підтвердити належну якість това має пройти певну перевірку, а це вимагає матеріальних затрат. Хоча чиновник наголошує, що держава нині пішла й іншим шляхом.

"Якщо виробник має змогу встановити власну лабораторію, то може самостійно ставити знак відповідності на продукції. Така довіра до підприємців з одного боку дає їм простір для роботи, але з іншого – може стати підставою для зловживання. Тобто, що стосується фінансового аспекту, держава вже пішла на поступки і дозволила господарюючим суб’єктам взяти відповідальність за виготовлення продукції. Такий принцип нині сформований в європейському суспільстві. Головне – щоб недобросовісні підприємці не зловживали ним",- роз'яснює Грибик.

Варто зауважити, що продукція все ж перевіряється контролюючими органами і якщо виявляється, що вона не відповідає зазначеним характеристикам та показникам безпеки – накладається штрафні санкції, а суб’єкт несе відповідальність перед законом.