Франківщина революційна: кримінал, політика і весіллє на барикадах


Виходячи з повідомлень у ЗМІ за останні дні, в районному центрі Івано-Франківщини Калуші відкрили полювання на жінок. Три повідомлення про викрадення активісток місцевого Майдану за минулий тиждень.

Щоправда, в міліції одне з них відкидають, а про інші два кажуть, що це один і той самий випадок. Самі революціонери наразі власних розслідувань не провадять, покладаючись на професіоналізм правоохоронців. Та й, може, не до того їм було — на сесії Івано-Франківської обласної ради таки проголосували за недовіру голові ОДА.

Революційний кримінал

Три повідомлення про викрадення активісток Майдану в Калуші з'явились минулого тижня у місцевих ЗМІ.

Перше — про 16-річну дівчину, яка серед ночі поверталась з нічної варти додому. Її начебто затягнули в автомобіль двоє чоловіків, відвезли на закинутий кар'єр, там трохи пошарпали, полякали і кинули. Але цю інформацію не підтвердили в калуському Комітеті опору диктатурі. Так само в УМВС повідомили, що ніяких звернень з цього приводу до них не надходило.

Через кілька днів з'явилось наступне повідомлення, і стосувалось воно до викрадення калуської активістки Наталії Мацьків. Двоє чоловіків заштовхали її у джип, вивезли у безлюдне місце, зв'язали руки скотчем, тягали за волосся по снігу, врешті облили чорною аерозольною фарбою обличчя. Сказали, що це було лише попередження, і покинули дівчину на снігу. Далі постраждала самостійно дісталась до людей і попросила про допомогу. З її слів, охочих допомогти вона знайшла не відразу, попри те що люди бачили її зв'язані руки та понівечене обличчя.

Також є повідомлення у ЗМІ про спробу викрадення в Калуші 30-річної жінки, яку силоміць заштовхали до машини, там розпитували про її громадську діяльність, а потім відпустили, не завдавши тілесних ушкоджень.

Як пояснили у Центрі зв'язків з громадськістю обласної Івано-Франківської міліції, останні два повідомлення стосуються до одного й того самого випадку. Просто дані та свідчення постійно уточнюються та перевіряються, тому історії не збігаються. За цим фактом розпочато кримінальне провадження й ведуться слідчі дії. Але висновки робити ще рано. Перевіряються всі версії, у тому й інсценування. У міліції також зважають на той факт, що у ЗМІ декількома днями раніше вже з'являлося подібне повідомлення про 16-річну активістку, яке не знайшло підтвердження.

Керівник обласного Штабу національного спротиву Василь Попович у коментарі «Z» категорично відкинув можливість побиття активістки «своїми»: «Цього не може бути ні в якому разі. Я працюю з цими людьми і точно знаю, що наші люди ніколи би такого не вчинили. Швидше за все, це місцеві реґіонали, «тітушки». І чому нападати на жінок? Це якісь слабодухі люди». Також пан Василь повідомив, що власного розслідування наразі Штаб не провадить. Поки що чекають реакції від правоохоронних органів.

Принагідно згадаймо про інцидент, що трапився з активістом студентського Євромайдану в Івано-Франківську Максимом Кицюком. Його сильно побили невідомі наприкінці листопада. Ця подія тоді викликала широкий резонанс. Вже два місяці триває слідство, деталі якого не розголошують, навіть проміжні результати. Студенти-євромайданавці підозрюють, що в міліції просто нічого так і не з'ясували. Максим зараз перебуває раз вдома (в Криму), раз у Києві, повідомила його колеґа з Майдану Христина Андрусяк. Збирає гроші на лікування травмованої ноги, відкрито спеціальний рахунок. «На барикадах, швидше за все, не стоїть, веде інформаційну війну, бо він пацифіст і силові сценарії не підтримує», — розповіла Христина.

Ще один молодий івано-франківський активіст постраждав, можливо, за свої переконання в першу ніч після штурму ОДА. Його побили, коли він повертався додому, і передали привіт Наталі. У Штабі підозрюють, що йдеться про одну з лідерів Майдану Наталію Сербин. Але це лише здогади.

 

«Чуднов, давай, до свіданія!»

А політики ведуть війну на своєму фронті. На засіданні сесії Івано-Франківської обласної ради (3 лютого) депутати сімдесятьма сімома голосами висловили недовіру прикарпатському наміснику Василю Чуднову. Рубіж у 2/3 голосів подолано, і тепер президент має розглянути питання недовіри голові Івано-Франківської ОДА.

Як висловився перед голосуванням, а потім і на своїй сторінці у Facebook депутат обласної ради Юрій Романюк, «Янукович перетворює Україну на концтабір, де по областях є свої коменданти, типу Чуднова. Чуднов, давай, дасвіданія!». Голова обласної ради Василь Скрипничук одразу ж після оголошення результатів голосування підписав рішення про недовіру наміснику, яке найближчим часом надішлють президентові.

Не забарилась і реакція самого очільника області. У своєму зверненні до мешканців краю пан Чуднов події в обласній раді назвав терором, залякуванням, вершиною цинізму та підлості, а самих ініціаторів голосування — купкою екстремістів. Губернатор закликав прикарпатців: «Не дайте їм знищити демократію у нашому з Вами краї».

Підставою для таких висловлювань губернатора, очевидно, стало те, що депутатів від Партії реґіонів до голосування не допустили взагалі. Спочатку їх попросили покинути сесійну залу, а коли відповідної реакції не надійшло, до зали увійшли молодики в масках і вивели реґіоналів геть. Щоправда, на першому засіданні сесії обласної ради ухвалено рішення про заборону діяльності Партії реґіонів та КПУ на теренах області. Очевидно, цим рішенням і керувались сьогодні, не допускаючи реґіоналів до роботи сесії. Хоча суд дію рішення облради призупинив.

«Героїв» не забуваємо…

Відзначився цими днями й івано-франківський нардеп Володимир Купчак, якого вже давно у реґіоні охрестили «тушкою». Десь після свят він оприлюднив своє звернення до прикарпатців. У ньому «рішуче засудив дії злочинної неукраїнської влади, яка намагається прагнення українців жити в Європі втопити у крові за допомогою загонів силовиків та провокаторів». А вже минулого тижня Володимир Купчак проголосував за провладний закон про амністію.

Активісти пікетували будинок, в якому мешкає Купчак, із закликами покаятись і облили паркан та сніг довкола червоною фарбою, що символізувала кров загиблих та постраждалих майданівців. Пікетувальники апелювали до родини Купчака, аби ті спам'ятали його і не дали чинити подібне.

У відкритому листі до нардепа редактор Тисменицької районної газети «Вперед» Володимир Заник (з округу, від якого Володимир Купчак пройшов у парламент — Авт.) звернувся до Купчака: «…Маєш єдиний шанс — вийти на Майдан, стати на коліна й покаятися. При цьому неодмінно треба розповісти нації і (згодом, для протоколу) прокуратурі, як, кому і за скільки ти продався. Потім ти мусиш бути готовим сісти за ґрати (за хабар в особливо великих розмірах, бодай). Аби врятувати наше спільне, а передовсім СВОЄ ім'я».

Та навряд чи народний обранець скористається такою нагодою…

Весіллє на барикадах

Оператор місцевого телебачення «Галичина» Тарас Майстришин розмістив на своїй сторінці у Facebook цікаві фото. Виявляється, барикади біля ОДА для когось є практично військовим об'єктом, а для когось — ідеальною декорацією для весільних знимок. Ось пара молодят, яка вирішила зафіксувати себе на революційному фоні. Ото буде що дітям розказати — справжнє весіллє на барикадах!

Zbruc