Франківська художниця створює картини з епоксидної смоли


Традиційні натюрморти та явища природи – в минулому. Сучасність вимагає цікавих рішень. Картини, столи, сувеніри та інші речі створені з епоксидної смоли – модно та красиво. Такі речі притягують погляд і роблять будь-який інтер’єр наповненішим. Все ж франківських майстрів, які працюють в техніці резин-арт, можна полічити на пальцях однієї руки.

Художниця-абстракціоністка Юлія вже понад 2 роки займається створенням картин з епоксидної смоли і навчає цьому інших. Зізнається, це мистецтво тільки популяризується. Про процес створення картин в рідких техніках – читайте у інтерв'ю ВЕЖІ.

ЮЛІЯ ПАЛІЙ

художниця-абстракціоністка

Техніку резин-арт – живопис епоксидною смолою, я випадково побачила на просторах Інтернету. Відео мене настільки захопило, що я проводила вечори за переглядом процесу створення таких картин. Згодом вирішила все ж спробувати самостійно попрацювати з епоксидною смолою. Звичайно, перша спроба була невдалою, але я наполегливо продовжувала вчитись. І з кожною новою картиною, мої вміння вдосконалювались. Тож я повністю поринула в це мистецтво, і вже понад 2 роки працюю з епоксидною смолою.

Складність в тому, що ця техніка ще маловідома загалу. Необхідно уважно все робити, дотримуватись відповідних пропорцій. Можна дуже легко нашкодити собі, зокрема отруїтись смолою. Вимогам повинна відповідати навіть температура в приміщенні. Ще є мало майстрів, які можуть доступно пояснити та навчити працювати зі смолою. Втім, хто хоче, той знайде інформацію про техніку.

Я не можу сказати скільки є майстрів цієї техніки в Івано-Франківську. Я не знаю таких, хоча бачила в місті чиюсь виставку картин зі смоли. До речі, зараз це тільки популяризується.

Я не маю вищої художньої освіти, за плечима тільки художня школа. За освітою я юристка, але ці чинники не впливають на майстерність. Думаю, щоб професійно займатись рідкими техніками, варто мати якісь художні навички. Якщо все ж робити для себе й у своє задоволення – художньої освіти не потрібно.
Матеріали для картин з епоксидної смоли досить вартісні. Ще є проблемою те, що в Івано-Франківську їх неможливо придбати. Доводиться замовляти матеріали в Інтернеті, і самому випробовувати їх.
Я працюю в трьох техніках: епоксидною смолою, рідким акрилом та спиртовими чорнилами.

Найпопулярнішою є смола, бо це щось новеньке для людей. Щоб познайомити ближче з цим мистецтвом, я проводжу майстер-класи та заняття для охочих. Я позиціоную рідкі техніки живопису для людей, які навіть не мають художніх здібностей. Тут не потрібно довго вчитись малювати рівні лінії, а достатньо насолодитись абстракцією.

Багато людей запитує, чи покриваю я чимось свої картини. Ні! Смола висихає і здається, що зовні ще чимось покрито. Я просто наношу смолу на дерев’яну дошку із підрамником, роблю узори, виконую задуману композицію і даю час висохнути – 2 доби. Ця глянцева поверхня відрізняє смолу від інших матеріалів. Малювати на полотні – велика помилка. Смола протікає і своєю вагою прогинає полотно. Тож для таких картин підходить тверда поверхня.

Кристали теж з епоксидної смоли

Одна картина середнього розміру потребує близько 450 мл смоли. Також потрібні спеціальні барвники, але не прості фарби чи акрил. Барвники я змішую зі смолою і розпочинаю процес нанесення. Існує чотири типи нанесення: можна виливати, змішувати, використовувати фен тощо. Під час роботи з епоксидною смолою, обов’язково варто одягати спецодяг та маску. Картину можна ще оздоблювати мушлями, мохом, камінням та всім, що можна залити смолою.

Рідкі техніки відрізняються від класичних тим, що всі картини виглядають по-різному. Ніколи не вийде дві однакові композиції. Я ніколи не зможу повторити своєї ж картини, зможу зробити тільки схожу.
Розповісти про техніку резин-арт я можу і за день. Все ж, щоб навчитись працювати, потрібно тривалий час цим займатись. Я досі вчусь на своїх помилках. Буває, що все роблю так, як завжди, але в результаті щось не виходить. Чому так? Тоді вже знаходжу відповідь і беру собі на озброєння.
Ця техніка притаманна не тільки картинам, її використовують під час дизайну столів, дверей, дзеркал, сувенірів, підсклянників та ще багато різного. Вироби з епоксидної смоли є досить стійкими, я сама це перевіряла. Тож зараз нею оздоблюють навіть підлогу.

Я теж спробувала оздобити стіл, відвідала навіть майстер-класи. Втім, така робота потребує столярних інструментів та верстатів, тож зараз я працюю із картинами та невеликими дизайнами.
Свої роботи я реалізую здебільшого в Інтернеті. До речі, ціни досить низькі, як для виробів з епоксидної смоли. Втім, це допомагає розповсюджувати мої творіння. Сподіваюсь, що з часом ця справа буде приносити хороші гроші, але поки головне правильно донести ідею до людей. Старше покоління не зовсім розуміє абстрактний живопис, але дизайнери зараз “полюють” на такі картини, бо вони доповнюють інтер’єр.

Наступного року планую розпочати повноцінний курс з опанування техніки резин-арт. Можна буде теоретично та практично познайомитись зі специфікою нанесення епоксидної смоли.
Резин-арт – це відпочинок, релаксація. Тут не потрібно дотримуватись ліній та узорів, а головне – абстрактне бачення. Перші кроки в цій техніці будуть невдалими, але з кожним кроком картини будуть досконалішими. До речі, в цій техніці можна досхочу експериментувати. Згадую, коли своїм друзям провела майстер-клас і всі в захопленні виконували мої вказівки. Тоді я зрозуміла, що це цікавить багатьох”.

 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!