Франківська міськрада виступила проти участі росіян і білорусів у Олімпійських іграх


На черговій 34-й сесії Івано-Франківської міської ради депутати прийняли звернення до міст-побратимів Іщодо недопущення участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Азійських іграх.

Відповідне звернення зачитав секретар міської ради Віктор Синишин.

Як йдеться в документі, на засіданні Міжнародного олімпійського комітету 25 січня 2023 року були представлені пропозиції щодо допуску до міжнародних спортивних змагань, включно з Олімпійськими іграми в Парижі 2024 року, російських та білоруських спортсменів як нейтральних спортсменів. А Міжнародна боксерська асоціація, якою керує росіянин і соратник російського президента Умар Кремльов, ще восени 2022 року допустила до світових боксерських першостей в Ташкенті та Нью-Делі боксерів з російської федерації та Білорусі, дозволивши їм виступати під своєю національною символікою на тлі повномасштабної воєнної агресії російської федерації в Україні.

"Беручи до уваги такі рішення вищевказаних спортивних організацій, Івано-Франківська міська рада, вважає, що це є відвертою зневагою до пам'яті десятків тисяч загиблих громадян України, а допуск російських та білоруських спортсменів до міжнародних спортивних змагань у час, коли триває жорстока війна, спрямована на знищення українського народу, стане неприхованою підтримкою цієї війни та спробою умиротворення агресора.

Ставлячи головним аргументом гасло: «Спорт поза політикою», представники Міжнародного олімпійського комітету, не розуміють, що воно вже давно є неактуальним і взагалі – втратило право на існування як таке. Адже російська федерація завжди використовувала спортивні події та арени для власної пропаганди та просування своєї політичної ідеології. І навіть, якщо мати на увазі виключно спортивний принцип – то і змагалася зовсім не чесно, згадайте допінгові скандали з участю російських спортсменів.

Проте, на даний час, проблема є набагато суттєвішою. Адже війна і вбивства – це не політика. Це злочин. І спортсменам, які підтримують таку війну і вбивства, відкрито беруть участь у парадах зі злочинною символікою Z, чи просто мовчки підтримують цю жахливу війну, не маючи мужності заявити про свою громадську позицію, не місце на міжнародних спортивних змаганнях",- йдеться у зверненні.

Депутати зауважили, що на попередній Олімпіаді в Токіо, представники російської федерації здобули 71 медаль.

"45 із них вибороли спортсмени, які також є членами Центрального спортивного клубу російської армії. Саме тієї армії, яка зараз чинить звірства, вбиває, ґвалтує і грабує на українській землі. Водночас чимало українських спортсменів з гідністю та сміливістю стали на захист рідної землі від російських окупантів і пожертвували своїм життям заради свободи і миру на українській землі, миру в усій Європі, вже ніколи не маючи змоги виступити на спортивному змаганні. Понад 220 українських спортсменів загинули в ході російської агресії, більше ніж 320 спортивних об’єктів постраждало, з них 87 знищені повністю або частково, а лише офіційні і підраховані на даний момент збитки від руйнування спортивної інфраструктури перевищили 250 мільйонів доларів",- йдеться у прийнятому зверненні.

Тож Івано-Франківська міська рада закликала дипломатичні місії, представництва міжнародних організацій, розміщені на території Івано-Франківської громади та міста-побратими Івано-Франківська висловити рішучу позицію Міжнародному олімпійському комітетові, національним олімпійським комітетам країн світу та міжнародним спортивним федераціям щодо недопущення участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Азійських іграх до завершення збройної агресії російської федерації проти України, включно з виведенням військ з усієї території України та вирішенням питання компенсації заподіяних збитків. Якщо ж Міжнародний олімпійський комітет не перегляне своє попереднє рішення, депутати закликають всі національні олімпійські комітети та національні спортивні федерації держав бойкотувати участь в змаганнях, де виступатимуть російські та білоруські спортсмени.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!