Франківська психологиня Наталка Чаплинська пояснила, чому вакцинувалась


В Україні знову більшає хворих на коронавірус, тож медики наполегливо закликають вакцинуватися. А тим часом в Уряді, на прикладі інших країн, планують новий карантин, але непростий, а з привілегіями для вакцинованих.

Водночас багато прикарпатців не готові вакцинуватися з різних причин - хтось вірить міфам та антивакцинаторській пропаганді, а хтось просто боїться побічних дій від вакцини. Кореспонденти Бліц-Інфо поцікавилися у відомих прикарпатців, що змусило їх щепитися від небезпечної хвороби та чи не боялися вони побічних реакцій.

Відома психотерапевтка Наталка Чаплинська щепилась вакциною Pfizer ще на початку літа. 5 червня отримала першу дозу, 26 червня - другу. Всі рідні франківки теж вакциновані, окрім 4-річного внука. Психологиня наголошує, що страху перед вакцинацією не було зовсім. 

"В мене трішки інше відношення до цього. По-перше, я не зле розбираюсь в медицині, розумію, що таке вакцинація і наскільки це необхідно, коли йдеться про інфекційне захворювання. У свій час мала можливість вчитись медицини. Тому мене інколи дивує, що медики виступають проти вакцинації, але це їхній вибір. По-друге, думаю, що в нашій державі не звикли дбати про людей і це велике недовір'я, яке присутнє в середовищі викликано наслідками радянського союзу, що колись нас дурили, говорили неправду й так далі. Водночас я бачу, наскільки відповідально до цього відносяться за кордоном. Я була присутня, коли вакцини, які прибули до нас з-за кордону, розпечатували і як відбувався цей процес, все було відкрито, прозоро. Тож страху не було абсолютно.

Чаплинська додає, що після першої дози побічних реакцій практично не було, після другої - мала високу температуру та слабкість, втім тривала вона всього день. Депутатка вважає, що українці мають мислити по-європейськи й розуміти, що вакцинація - один з елементів захисту.

"Я точно знаю, якщо я вакцинувалась, то є хоча б 50% гарантії, що ти залишився живим. А якщо ти не вакцинований, то нема гарантій, що будеш жити. В  мене коротенька розмова: хочеш жити - вакцинуйся. Не хочеш - твій вибір. Смішно, коли люди говорять про чипування, чи про інші міфи... Великий рівень незнань породжує великі чутки, викривлення і після того дуже погані наслідки",- зазначила франківка.

Наталка Чаплинська - психологиня, депутатка Івано-Франківської обласної ради та голова комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей,  співкоординаторка Центру психологічної допомоги учасникам АТО.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!