Франківські депутати вимагають не допустити зриву опалювального сезону


30 липня 2021 року під час позачергової 13 сесії Івано-Франківської міської ради міський голова Руслан Марцінків зачитав звернення до державної влади щодо недопущення зриву опалювального сезону.

Депутатський корпус та міський голова вимагають у Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України невідкладно вжити заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу, йдеться на сайті Руслана Марцінківа.

“Вимагаємо від державної влади запобігти енергетичному колапсу та зриву опалювального сезону”, – прокоментував ситуацію міський голова.

За його словами, старт нового опалювального сезону – під загрозою, адже відтепер теплопостачальні організації повинні працювати за неринковими газовими угодами від ГК «Нафтогаз Трейдинг» на умовах передоплати.

“Такі «договорняки» взагалі суперечать законодавству у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг. Бо це означає, що авансові платежі ляжуть на плечі органів місцевого самоврядування”, – сказано в зверненні.

Також за новими правилами невикористані ліміти у міжсезоння не переносяться на опалювальний сезон, буде квотування обсягів газу та щомісячні авансові платежі, що ляжуть на плечі місцевого самоврядування. Окрім того державна влада переводить відповідальність за вимушене здорожчання тарифів виключно на органи місцевого самоврядування.

Наразі ВРУ підтримала законопроект 3508-д «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу». Проте досі документ не підписаний Президентом та головою Верховної Ради України. Тож подальша доля документу невідома.
 
“Сподіваємося, що здоровий глузд переможе і допоможе прийняти справді виважене та економічно обгрунтоване рішення. Не прирікайте українців на випробування холодом!” – звернувся до центральної влади Руслан Марцінків.

Повний текст звернення:

Звернення

Івано-Франківської міської ради

щодо невідкладного вжиття заходів, спрямованих на подолання кризових явищ

та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, представляючи інтереси Івано-Франківської міської територіальної громади, звертаємо з нагальним питанням щодо вжиття заходів для подолання кризових явищ, що склалася у теплоенергетичних компаніях, задля забезпечення старту опалювального сезону.

Завершується літо і зовсім скоро актуальним питанням номер 1 стане початок опалювального сезону. Проте, судячи із нинішньої ситуації, правильніше буде сформулювати це «Чи чекати жителям на опалювальний сезон?». Адже ні для кого не секрет, що відтепер теплопостачальні організації повинні працювати за неринковими газовими угодами від ГК «Нафтогаз Трейдинг». Хочу зауважити, такі договорняки взагалі суперечать законодавству у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг.

Наведу лише конкретні приклади. Згідно договору є пункт про щомісячні авансові платежі за газ. Це означає, що щомісяця потрібно сплачувати 30% вартості авансом. Решту – 70% до 22 числа поточного місяця. При тому, що оплату від населення отримують значно пізніше, на умовах післяплати. Тобто це означає, що органи місцевого самоврядування повинні передбачати «зайві» кошти на 2 місяці наперед.

Ще одна проблема – квотування обсягів газу. Вважаю абсурдним той факт, що у разі невикористання лімітів у міжсезоння, зекономлені залишки не переносяться на період опалювального сезону. А у разі використання понаднормових кубів доведеться заплатити на 50% більше. Адже вже у серпні ГК «Нафтогаз Трейдинг» виставив ціну «дорогого» газу — близько 15 тис. грн/тис. куб.м замість 7,4 тис. грн/тис. куб.м, які закладені лімітовими обсягами для підприємства ТКЕ.

Усі ж розуміють, що для компенсації такої тарифної різниці є два варіанти: або підвищення тарифів для населення для рентабельності теплоенергетичних  підприємств майже ВТРОЄ. Або ж компенсовувати різницю з міського бюджету.

Але і тут не завершилися сюрпризи. З барського плеча на органи місцевого самоврядування скидають так зване право самим встановлювати тарифи для комунальних підприємств. Таким чином переводячи відповідальність за вимушене здорожчання виключно на місця.

Наразі, Верховною Радою підтримано законопроект 3508-д «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу». Проте досі документ не підписаний Президентом України і його подальша доля невідома.

У зв’язку із цим звертаємося щодо необхідності негайного введення в дію прийнятого закону 3508-д «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу».

Також звертаємося до Кабінету Міністрів України та голови Верховної Ради України:

– прийняти рішення про використання підприємствами ТКЕ українського газу власного видобутку, за ціною не більше 4000 грн/тис.м3, що дозволить вдвічі зменшити вартість теплової енергії та забезпечити 100% оплату ТКЕ за спожитий природний газ. ТКЕ повинні укласти прямі договори на постачання природного газу з АТ «Укргазвидобування» без посередництва НАК «Нафтогаз України» і її дочірніх підприємств.

– внести зміни у ЗУ «Про теплопостачання» щодо заборони відключення об’єктів ТКЕ від енергопостачання в опалювальному періоді та можливості автоматичного коригування тарифів у разі змін цін на енергоносії.

– закріплення на законодавчому рівні умов оплати ТКЕ за енергетичні ресурси лише на умовах 100% післяплати.

– повернути дії Механізму визначення вартості розподілу газу, який діяв станом на 01.01.2020 р, а також термінова відміна порядку нарахування штрафних санкцій на подвоєну суму боргу.

Без врахування цих вимог на жителів очікує один варіант – енергетичний колапс та абсолютний зрив опалювального сезону!

Сподіваємося, що здоровий глузд переможе і допоможе прийняти справді виважене та економічно обгрунтоване рішення. Не прирікайте українців на випробування холодом!

 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!