Франківські дизайнери за європейською вулицею поїдуть до Відня


Нещодавно створене об’єднання іванофранківців «Тепле місто» представили ряд ідей як зробити місто привабливішим та облаштувати його за європейськими стандартами.

Однією з таких ідей є "перетворення"  івано-франківської Грюнвальдської за європейським зразком. Як зазначалось раніше, навесні група молодих місцевих дизайнерів розробила зразок ідеальної вулиці.  На прикладі її модернізації прагнуть продемонструвати можливий вигляд усього Івано-Франківська. Йдеться про комунікації шляхів, ергономіку, фасади, вивіски тощо. Також втілення цього проекту дозволить пропрацювати схему співпраці громадян, влади і бізнесменів.

За словами організатора проекту Юрія Филюка, ідея «Грюнвальдська» ще не втілена в життя, адже загалом проект досить тривалий і повна його реалізація розрахована на п’ять років. Проте вже ведуться активні підготовчі роботи, повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо».

«Вулиця Грюнвальдська - це один з трьох пріоритетних напрямів "Теплого міста" в наступному році. На даному етапі ми зосереджені на донесенні і популяризації самої ідеї - створити найкращу вулицю Європи в Івано-Франківську. Нараз молоді архітектори та дизайнери знімають всі розміри з вулиці і в подальшому будуть створювати їх заново в 3D-форматі», - зазначив Юрій Филюк.

Також, за словами пана Филюка, вже в середині липня архітектори та дизайнери поїдуть до Відня перебирати європейський досвід з організації міського простору.

«У нас запланована виїзна резиденція у Відень на 3 дні. Разом з дизайнерами та архітекторами їдемо в високорозвинене місто з точки зору організації міського простору задля отримання живого досвіду. Там ми будемо багато ходити, дивитись, нотувати  також в нас заплановані зустрічі з місцевими архітекторами у Музеї сучасної архітектури», - наголосив Юрій Филюк.

А вже наступного року ініціатори «Теплого міста» разом з дизайнерами та архітекторами будуть проектувати та прокреслювати нову європейську вулицю, якою має стати Грюнвальдська. Крім того, паралельно залучатимуть навколо ідеї громаду міста та шукатимуть партнерів для фінансування проекту.