Франківські податківці навчали фармацевтів працювати без порушень


Нещодавно провідними спеціалістами ДПІ у м. Івано-Франківську проведено тематичний семінар-практикум щодо дотримання податкового законодавства при розрахунках зі споживачами за готівку для працівників товариства Медекс з виїздом на місце.

В залі, де проводився семінар-практикум, зібралось більше десятка медиків, фармацевтів та працівників бухгалтерії, які отримують готівку за надані медичні послуги та здійснюють торгівлю через аптеки цього підприємства.

Перед присутніми виступила начальник інформаційно-комунікаційного відділу міської ДПІ Галина Яремко, яка розповіла про порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій, порядок ведення книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книг відповідно до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”. Вона також ознайомила слухачів з особливостями патентування у сфері торгівлі виробами медичного призначення, повідомивши при цьому про відповідальність за порушення вимог чинного законодавства при використанні патентів.

Разом з тим, головний державний податковий ревізор-інспектор управління податкового аудиту Ярослав Савко розповів присутнім про порядок проведення податківцями перевірок з питань дотримання суб‘єктами господарювання податкового законодавства при розрахунках зі споживачами за готівку. Він також повідомив про те, хто має право на проведення таких перевірок, та які при цьому документи повинен надати ревізор.

З метою запобігання застосування штрафних санкцій до СГД посадовець повідомив про найбільш поширені порушення, які виявляють податківці під час проведення перевірок, зокрема: наявність невідповідності готівкових коштів в касі даним денного звіту, роздрукованому на РРО; не проведення розрахунків через касовий апарат та невидача розрахункового документу (чеку); порушення при веденні книги обліку розрахункових операцій; відсутність цінників на товар, тощо. Він також роз’яснив присутнім поняття терміну “торгове місце” та повідомив про правила збереження готівки.

Податківці відповіли на всі запитання, які цікавили слухачів, та висловили сподівання, що після такого навчального заходу порушень під час перевірки поменшає. Адже мета податківців: упередити застосування штрафних санкцій, а не застосовувати їх.

Такі виїзні семінари-тренінги працівники міської ДПІ проводять не вперше. Адже не новина, що найбільше звернень, запитів, апеляційних узгоджень та судових справ припадає саме з питань застосування податкового законодавства при розрахунках зі споживачами за готівку. Тому податківці завжди радо ідуть на допомогу суб’єктам господарювання при вивченні податкового законодавства з цього питання.