Франківський священник: Сповідаються, «бо так треба»


Розпочинається Великий піст, після якого святкуватимемо світле свято Воскресіння Христового.

У ці дні приготування кожен християнин, дбаючи не лише про матеріальне, але і про духовне, обов’язково навідується до храму, щоби висповідатись. Хтось обирає собі для покути певний день під час сорокаденного Великого посту, але є чимало людей, котрі відкладають сповідь на останні дні перед Великоднем. Кажуть, аби у більшій святості зустріти свято. Але тоді велике навантаження мають священники. Що таке піст для правдивого християнина, чому так важливо сповідатися та про сучасні можливості сповіді нам розповів колишній отець-сотрудник парафії Архістратига Михаїла у селі Вовчинець, а тепер заступник адміністратора Патріаршої Курії УГКЦ Володимир Містерман, пише Західний кур'єр.

Найчастіше у людей піст означає утримання від молочних і м’ясних продуктів. Наскільки правильним є такий підхід?

Люди в багатьох випадках не розуміють, що у цьому криється глибокий богословський зміст. У м`ясопусну неділю, ще за два тижні до початку Великого посту, відмовляючись від споживання м’яса, цим ми засвідчували, що відмовляємось від хижацького способу життя та від насилля, адже знаємо, що за м’ясними стравами стоїть вбивство, насилля та смерть. Згідно з навчанням Святих Отців, найважливішим є те, щоби ми перестали їсти один одного. Велике значення має відмова та стриманість у їжі, але із правильним розумінням справи.

Чому під час посту важливо сповідатися?

Не буду вдаватися у відсотки, але дуже багато людей сповідаються, «бо так треба». На жаль бракує розуміння правдивого змісту, заради чого це робиться. Тому тут священники мусять закочувати рукави і працювати, пояснювати. Роздумуючи над постом, я дійшов такого висновку, що в покаянні і наверненні існує певна динаміка, яка починається від читання Святого Письма, інтенсивності молитов, роздумів над стражданнями та хресною смертю Ісуса Христа. Бо лише в молитві я починаю розуміти, хто я такий, чому прийшов у цей світ, і лише тоді, дивлячись на хрест Христовий, починаю розуміти те, що Господь для мене зробив. І стаю, з Божою допомогою, здатним на щире покаяння та навернення.

На жаль, у сучасному світі дуже багато гріхів лежать у площині несвідомого. Не через те, що про них не знають, а тому, що через гріх людина стала байдужою та черствою і через те не вважає за гріх та пропускає повз вуха навіть те, про що священники проповідують. Коли, приміром, приміське село Вовчинець навесні чи восени палає немов під час війни від підпалів трави і залишків рослинності і ніхто не визнає цього у сповіді, бо не вважає за гріх, то я ставлю під сумнів щирість покаяння. Особливо, коли люди чули, що Церква закликає цього не робити. Хто чув про те, що це гріх, але не визнає його, то така сповідь настільки важлива, наскільки Бог прощає, а Господь прощає тоді, коли людина щиро кається.

Є багато так званих новітніх гріхів, які люди не вважають гріхом. У селі багато людей займаються підприємницькою діяльністю, є такі, які вирощують городину. Але всюди, де є подвійні стандарти, тобто коли одне вирощую для себе, а інше на продаж, то чиню гріх. В такому випадку я запитую: чи дали б ви своїй дитині їсти ті овочі, котрі виростили на продаж? Ще папа-емерит Венедикт XVI говорив, що у сучасному споживацькому світі існує небезпека релятивізму. Тобто кожен має своє бачення певних речей. Простіше захищатися, ніж пізнавати світло Божої правди. Набагато простіше когось звинувачувати, ніж навести лад у власному житті та узгодити його із Божими Заповідями. Через таку позу захисту, особливо після того, як Церква починає апелювати до людської свідомості, не завиваючи у папірці, а зачіпаючи болюче, тоді маємо як наслідок напади на Церкву чи священників.

Парафіяни готові тягнутися за прикладом свого священника. А що казати, якщо священник постійно присутній у соціальних мережах? Чи нормально це і який приклад таким чином ви можете дати парафіянам?

Тут є небезпека, але це нормально. Приклад притягує. Можна говорити багато, але важливо показати як воно є насправді. Правдивих речей не можна не помітити. А небезпека полягає в тому, щоби ідучи за зразковим прикладом духовної особи, навіть дуже активної та прогресивної, постать священника не затьмарювала постать Христа. Це справді реальна небезпека і воднораз велика спокуса для священників. А щодо його присутності у соціальних мережах то вважаю, що якщо він хоче бути постійно в «онлайні» для своїх вірних, особливо для молоді, то це навіть похвально.

Якщо священник користується соціальними мережами навіть під час Великого посту, чи це не є проявом його слабкості?

Якщо це не забирає його часу на молитву, здійснення його прямих обов’язків щодо родини чи парафії, а він живить людину по ту сторону екрана Божим Словом, то це навіть добре. Але це має бути дозовано.

Чи доцільно під час посту стримуватися від інтимних стосунків?

Є велика небезпека шукати гріх там, де є його може й не бути, або робити себе побожним і праведним, залишаючись грішним. Якщо мова йде про людей у шлюбі, то ми маємо чітку відповідь у Святому Письмі, в 1 посланні апостола Павла до Коринтян. Маємо стримуватися за спільною згодою. А коли йде мова про молодь, яка живе інтимним життям не у шлюбі, а під час посту стримується, це як мінімум абсурдний вчинок. Так само, як людина, котра грішить гріхом пияцтва протягом року, під час посту стримується, а на Пасху так собі дасть, що ого-го. То це наруга як над постом, так і над самим святом Воскресіння. Подібно і з інтимними стосунками до шлюбу. Не треба обманювати себе.

Як ви ставитеся до сповіді через Інтернет?

Все, що появилося в інфопросторі, навіть у приватній розмові, все одно є в Інтернеті. А сповідь – це тайна, діалог людини з Богом у присутності священника. Тут є велика небезпека наразитися на зраду сповіді і важко забезпечити таємницю.

А сповідь через відеозв`язок?

Не може скайп-зв’язок забезпечити таємниці. Все одно це відео передається через мережу. Я таких речей не схвалюю також і через те, що фізична присутність під час будь-якого Таїнства є необхідною умовою.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!