Франківців кличуть підтримати протест на захист української мови


У четвер, 16 липня на площі перед ОДА відбудеться пройде акція протесту на захист української мови.

Йдеться про законопроєкт, який пропонує скасувати чинний закон про українську мову і прийняти новий у якому більш розширюються права російської мови, інформує Бліц-Інфо.

Акцію організовує Громадський рух захисту та підтримки рідної мови у відповідь на пропозицію розглянути у парламенті закон щодо підтримки російської мови в Україні.

Долучитись до акції іванофранківців закликають політики та активісти.

«Друзі збираємося під стінами Івано-Франківської ОДА (ті хто не зможе поїхати в Київ), сказати Ні наступу на українську мову. Захистимо мову. Адже мова – код нації. Не будьте байдужими приходьте», - закликає директор музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

«Коли влада нікчемна у своїх досягненнях перед суспільством, вона неминуче паразитує на цінностях. Одна з основоложних для будь-якої нації — мова!

В Україні питанням мови дражнять суспільство ледь не щоразу напередодні виборів. За винятком останньої кампанії, коли на авансцену вийшов рубікон між "старими" і "новими", сьогодні громадян знову штучно намагаються втягнути у системний вибір між "Заходом" і "Сходом", між самобутністю і рускім міром.

Робиться це не лише необґрунтовано, про що свідчать дані відповідних соцдосліджень, а з метою зміщення дискурсу з економічної проблематики, боротьби з бідністю, корупцією, абсолютною профанацією професійності і так далі на підміну мотивації вибору.

Згадаймо чим закінчилась спроба Януковича у 2012 руками Ківалова – Колесніченка схвалити закон про засади державної мовної політики! Протести під парламентом, Майдан, Революція Гідності, російська агресія.... Згодом скасування закону у 2014, заяви найвищих посадових осіб про помилковість, Конституційний суд і абсолютно правильне, однак очевидно запізніле рішення про схвалення Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". На жаль, знову напередодні виборів... Сьогодні аналогічна ситуація, щоправда в рази підступніша. Більше того, спроба прийняти рішення у дні 30-річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України! Кому заважає мова?!

Саме тому завтра закликаю всіх вийти на площі своїх міст з чіткою метою – не допустити чергового реваншу! Особисто буду о 10.00 на площі перед ОДА. Побачимося», - закликає депутат обласної ради, свободівець Ігор Дебенко.

«У рідній Україні маємо стати на захист української мови Прийдіть на площу перед Івано-Франківською ОДА! Захистимо українську мову», - закликає нардепка Оксана Савчук.

Слід зазначити, такі акції протесту пройдуть в інших місцях та столиці.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!