Гальмівна рідина DOT-5.1: функціонал та ключові характеристики


Якість гальмівної рідини, що застосовується, визначає якість і ефективність роботи всієї системи. До того ж, кожен виробник автомобілів працює за стандартами і відповідає їм, тому не потрібно заливати в систему те, чого не рекомендують. До того ж, є загальноприйняті класифікації, за допомогою яких майстрам набагато простіше підбирати оптимальний витратний матеріал.

Всі технічні рідини, що заміняються, повинні бути перевіреними і надійними. Іноді гальмівна рідина DOT-5.1 коштує не так дешево, як би хотілося, але на цьому не потрібно економити. До того ж від якості залежить загалом безпека їзди на автомобілі. Магазин «ROOLER» пропонує ідеальні варіанти для обслуговування автомобілів, дозволяючи замовити доставку та оплату різними способами.

Стандарти гальмівних рідин

Визначальними в класифікації є склад і сфера застосування, тому виділяють три види рідин:

- мінеральні стандарту LHM (використовуються в гідравлічних системах, а також барабанних гальмівних системах);

- гліколеві стандарту DOT 3, 4, 5.1 (застосовуються у більшості сучасних автомобілів);

- силіконові стандарту DOT 5 (в основному використовуються у спортивних машинах).

DOT 3 поступово відходить у минуле, тому що має параметри, які не відповідають запитам виробників сучасних автомобілів. Хорошим рішенням є стандарт DOT 5. Подібні рідини виготовляються на основі силікону. Всмоктування вологи не відбувається, показники температури кипіння високі, гума та пластик не руйнуються при впливі цієї рідини. Але рідина вбирає бульбашки, тому не рекомендується використовувати в автомобілях, де є система ABS.

Стандарт DOT 5.1 є покращеним варіантом DOT 4, а в основі відсутній силікон. Відмінна риса – бурштиновий та навіть жовтий колір. Продукція маркується як NSBBF, при цьому рідини такого стандарту можна застосовувати у автомобілях із системою ABS.

Коли та як часто міняти рідину?

Основні рекомендації дає завод-виробник, адже це може бути 50 000 кілометрів пробігу або 5 років незалежно від пробігу. Також багато залежить від умов та особливостей експлуатації автомобіля, навантаження на нього та на гальмівну систему зокрема, температурні особливості регіону та багато іншого.

Рідина стандарту DOT 5 може ефективно експлуатуватись від 3 до 5 років. На будь-якому автосервісі є індикатор якості гальмівної рідини. Тому не буде зайвим перевіряти її при кожній нагоді, наприклад, при черговій заміні мастила в двигуні.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!