Генпрокуратура так і не дочекалася на допит 8 соратників Януковича


Восьмеро представників колишньої влади не з'явилися вчора на допити до Генпрокуратури без жодних пояснень.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив старший помічник Генерального прокурора України з особливих доручень Валерій Карпунцов.

"З тих, кого викликали до слідчих на 29 грудня, з'явився лише Михайло Добкін, котрого й було допитано", - сказав Карпунцов.

Зі списку осіб, який раніше оприлюднив Карпунцов, не прийшли до ГПУ чинні та колишні нардепи Нестор Шуфрич, Юрій Мірошниченко, Володимир Макеєнко, Сергій Ківалов, Ганна Герман (щодо голосування за закони 16 січня 2014 року), Юрій Бойко(у справі про скраплений газ), Олександр Єфремов (у справі про зловживання владою та протиправному тиску на службових осіб ДП "Луганськвугілля"), екс-міністр інфраструктури Володимир Козак (щодо розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах, пов'язаних із залізницею).

За словами старшого помічника глави ГПУ, зазначені особи не надали пояснень своєї відсутності.

"До тих, хто не з'явився до слідчих, буде вжито відповідних заходів згідно із чинним законодавством", - заявив Карпунцов.

За даними відомства, 30 грудня на допити було викликано колишнього голову Конституційного Суду України Анатолія Головіна. З ним говоритимуть про обставини ухвалення суддями КСУ завідомо неправосудного рішення №20-рп/2010 про відповідність Конституції України закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 р. №2222-IV, що спричинило тяжкі наслідки та захоплення влади Віктором Януковичем у неконституційний спосіб.

Сьогодні у ГПУ очікують і зятя колишнього президента України Л.Кучми - Віктора Пінчука, а також екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича.

Пінчука допитуватимуть щодо його заяви про організацію головою Дніпропетровської ОДА Коломойським (через повідомлення колишнім першим заступником керівника ГПУ Кузьміним в ефірі телеканалу 1+1) тиску на нього та колишнього президента Леоніда Кучму, а Лавриновича - про обставини зловживання службовим становищем посадовцями Мін'юсту.

Наразі немає інформації, хто з них з'явився до слідчих.