Головний "міндоходівець" Прикарпаття Віктор Рахміль: "Пріоритети роботи лишаються незмінними"


Спрощення ведення бізнесу є головним завданням новоствореного Міністерства доходів і зборів. Після реорганізації і створення нового відомства у серпні цього року відбулось офіційне представлення начальника Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Віктора Рахміля, який до цього часу займав посаду голови ДПС в Івано-Франківській області.

Віктор Рахміль володіє великим досвідом у системі Державної податкової служби, є державним радником податкової служби III рангу, 24 серпня 2013 року нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Про кроки назустріч бізнесу, перспективи та плани на майбутнє Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Віктор Рахміль розповів в ексклюзивному інтерв’ю журналу «Бізнес-експерт Прикарпаття».

– Вікторе Григоровичу, наскільки змінилась система Державної податкової служби з початку її створення?

– За ці роки здійснено багато економічних перетворень, запроваджено нові правила і стандарти життя. Кардинально змінилось і наше відомство. Вперше за роки існування податкових органів незалежної України отримано чітко сформульовану місію, бачення і визначено стратегічні напрями діяльності, якими ми керуємося у своїй роботі. Ми перейшли від фіскального органу до сервісної служби та змінили способи взаємодії зі своїми клієнтами – платниками податків. Ми запроваджуємо клієнтоорієнтований підхід, не тому що це модно. А тому що створення комфортних умов для ведення бізнесу – це необхідна умова розвитку економіки.

Об'єднання митної та податкової служби в одне міністерство в стислі терміни дало позитивні результати для бюджету країни та області, сприяло збільшенню доходів громадян та податкових відрахувань. Наша мета - зменшення тиску на бізнес. Тому максимальна увага надається аналітичній роботі з мінімальним втручанням в справи добросовісних платників податків.

– У 2010 році Ви очолили ДПА в Івано-Франківській області. Які основні кроки були здійснені за ці роки для полегшення ведення бізнесу?

– По-перше, створення комфортних умов для роботи підприємців, значною мірою досягнуто шляхом відкриття в області центрів обслуговування платників податків. На основі нашого центру при ДПІ в м. Івано-Франківську, який став одним з перших в Україні, ДПС України напрацьовано відповідні рекомендації усім податковим органам та створено відео – презентацію Центру. Тобто наш позитивний досвід став в пригоді усім регіонам України.

Це дозволило підняти на якісно новий рівень виконання податкових процедур, розширити спектр послуг для платників податків. Саме через Центри ми зробили крок назустріч платникам податків у забезпеченні високого рівня їх обслуговування.

По-друге, у тричі зменшено кількість документальних планових перевірок проти минулого року, для прикладу з 143 у минулому до 45 в поточному році. На до перевірок відбираються найбільш ризикові суб’єкти господарювання за допомогою ризикоорієнтованої системи. Дана система відбору дозволяє мінімізувати втручання у легальний бізнес сумлінних платників податків.

По-третє, платникам, які дотримуються визначених Податковим кодексом критеріїв, надана можливість скористатись автоматичною процедурою відшкодування ПДВ. Так, за вісім місяців поточного року 12 суб’єктам господарювання Івано-Франківської області відшкодовано 586,1 млн. грн. податку на додану вартість в автоматичному режимі, що на 299 млн. грн. більше проти аналогічного періоду минулого року.

– Цього року в результаті реорганізації створено Міністерство доходів і зборів України. Які позитивні зміни це принесло, в тому числі для бізнесу?

– Насамперед я з гордістю хочу зазначити, що процес створення Міністерства доходів і зборів України в цілому завершено. Інтеграцію податкової і митної служб здійснено в короткі терміни, забезпечивши при цьому стабільний і адекватний макроекономічним показникам рівень надходжень податкових і митних платежів до бюджету. Завдяки нашій злагодженій роботі держава вчасно одержала фінансовий ресурс для виконання своїх функцій.

Об’єднання контролюючих органів дало змогу поширити успішний досвід податкової служби на митні органи, зокрема використання цифрових сервісів. Приміром, на працівники Івано-Франківської митниці Міндоходів оформляють понад 95 відсотків митних декларацій в електронному вигляді. Крім того, суттєво змінено інтерактивний сервіс «Пульс податкової», який відтепер приймає звернення представників бізнесу не тільки з податкових, а й митних питань.

До Головного управління Міндоходів перейде функція адміністрування єдиного соціального внеску - цілком логічний крок, який відповідає інтересам бізнесу. Функції ведення реєстру та персоніфікації страхувальників, нарахування виплат залишаються за Пенсійним фондом, адміністрування, контрольно-перевірочна робота - за Міністерством доходів і зборів.

У органах доходів і зборів впроваджені ефективні системи моніторингу рівня надходжень платежів та зборів. Цей позитивні напрацювання буде перенесено і на адміністрування ЄСВ.

Фахівці Міндоходів вже працюють над спрощенням адміністрування єдиного соціального внеску для підприємців. Зокрема, йдеться про об'єднання звіту про сплату внеску з податковим звітом форми 1ДФ (Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку) та надання можливості подавати такий звіт, як і всі інші, в електронному вигляді.

Як керівник Головного управління Міндоходів в області спілкуючись з представниками різних підприємницьких кіл, я абсолютно переконаний, що нова стратегія реформування нашої служби знаходить однозначну підтримку як у бізнесу так і серед працівників органів доходів і зборів.

– За кілька місяців роботи новоствореного відомства відчувається ефективність такої реорганізації?

– Я усвідомлюю, що саме від ефективної роботи регіональних представництв Міністерства доходів і зборів України залежить наповнення бюджетів усіх рівнів, і, як наслідок, фінансування життєво важливих програм для розвитку краю, розбудова народного господарства, поліпшення бізнес-клімату та притік іноземних інвестицій до економіки області, а отже – економіко-соціальний прогрес на Прикарпатті. А ефективним результатом такої реорганізації є те, що з початку року Головним управління Міндоходів в Івано-Франківській області залучено до бюджету 3,3 млрд. гривень податків, зборів і митних платежів. Зокрема, територіальними підрозділами Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області залучено до бюджету 2 760,7 млн. грн. податків і зборів. Івано-Франківською митницею Міндоходів забезпечено надходження в сумі 519,8 млн. грн. митних платежів.

– Чи плануються найближчим часом кардинальні зміни у системі оподаткування?

– У 2014 році у сфері оподаткування підприємств відбудуться численні зміни, які торкнуться податку на прибуток та податку на додану вартість. Так, ставка з податку на прибуток буде знижена на дев’ять відсоткових пунктів з 25 до 16 відсотків. Зазначу, що ставка ПДВ у 20 відсотків, яка діє зараз, з 1 січня 2014 року становитиме 17%.

Це ті зміни, які уже прописані у Податковому кодексі. Однак Міністерство доходів і зборів України на даний час працює над низкою законопроектів, які дозволять покращити бізнес – середовище, зокрема планується зниження ставки єдиного соціального внеску й навантаження на фонд оплати праці, запровадження різних моделей оподаткування тощо.

– Які кроки для спрощення ведення бізнесу та розвитку підприємництва плануються зробити на майбутнє?

– Міністерство доходів і зборів України проводить значну роботу в напрямку полегшення умов ведення бізнесу та створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу. Зокрема, підготовлено законопроект, яким буде спрощено процедуру реєстрації та прибереться необхідність платнику отримувати свідоцтва, за рахунок виписки з реєстру. Також значно спрощується низка процедур, які дозволяють платнику користатися відкритим та безкоштовним доступом до державних реєстрів. Це черговий крок у рамках нашої діяльності зі спрощення адміністрування податків і зборів.

– Одним із стратегічних напрямків розвитку Міністерства доходів і зборів є впровадження нових електронних сервісів та вдосконалення існуючих послуг для бізнесу. Розкажіть, будь-ласка, детальніше про перспективи таких сервісів.

– Так, цій ділянці приділяється велика увага. Адже ми повинні йти в ногу з часом. Працюємо над удосконаленням процесу надання адміністративних послуг платникам податків, забезпечення більш комфортних умов при виконанні податкового обов’язку. З цією метою, за нашої ініціативи Івано-Франківською міською радою затверджено Програму поліпшення сервісу обслуговування платників податків до 2015 року. Програма передбачає створення call-центру на базі податкової інспекції, яка дозволять автоматизувати інформування платників податків про нараховані податкові зобов’язання, податковий борг, а також заходи інформаційно-роз’яснювального характеру.

Крім того, працюємо над запровадженням в Центрах обслуговування платників податків так званих інформаційних кіосків з широким спектром послуг – від перегляду веб-порталу відомства чи відео - зв’язку з фахівцями до отримання інформації про рух документів для видачі довідок чи дозволів.

Нещодавно у тестовому режимі почав працювати новий сервіс Міндоходів „Електронний кабінет платника податків”. Першими ознайомитися з можливостями сервісу зможуть великі платники податків, а в подальшому він буде доступним для всіх категорій платників. Це персональне автоматизоване робоче місце платника, працювати в якому він може з будь-якого комп’ютера, підключеного до мережі Інтернет, після авторизації. Перевагами нового сервісу є подання податкової звітності в режимі реального часу. Платник одразу ж буде бачити, як показники його звітності вплинули на його стан розрахунків з бюджетом.

У подальшому можливості Електронного кабінету будуть розширюватися. Так, наприклад, платники зможуть переглядати документи, видані органами Міндоходів, формувати та заповнювати платіжні документи щодо сплати податків, розраховувати пеню, подавати заяви на реєстрацію платником окремих податків, отримувати консультаційні послуги тощо.

– Якими є головні пріоритети роботи колективу очолюваного Вами управління?

– Я добре усвідомлюю, що завдання і очікування від роботи нашого відомства дійсно високі – і у керівництва держави, і у бізнес-спільноти, і у наших співробітників. Вони потребують від нас високого рівня професіоналізму і повної самовіддачі.

Пріоритети роботи при цьому лишаються незмінними: удосконалення системи адміністрування податкової системи України, якісне обслуговування платників із застосуванням новітніх технологій, спрощення документообігу, мінімум витрат часу представникам бізнесу на спілкування із контролюючим органом, і максимум – на основну діяльність.

Важливим, на мою думку, є збереження тонкого балансу між створенням комфортної для бізнесу і громадян системи податкового та митного сервісу та стабільним наповненням бюджету.

– Якою формулою успіху Ви б порадили користуватись нашим читачам для досягнення успіху у своїй діяльності?

– Звичайно, всі люди прагнуть стати успішними, але одиниці, озброєні наполегливістю, доходять до кінцевої мети, адже дорога до успіху вимагає багато зусиль та праці над собою. Тож читачам раджу не втрачати віри у власні сили та робити все можливе, для того, щоб досягти своєї мети.