Гроші на COVID-19: Хто поділив бюджет на подолання пандемії в Івано-Франківській області


Найбільше коштів для закупівлі медичних товарів та медикаментів для лікування коронавірусної інфекції COVID-19 в Івано-Франківській області на даний час освоїла Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня.

Станом на 1 липня 2020 року лікарня уклала 35 угод на 7,76 млн грн Загалом в області медичні заклади та державні організації за цей час уклали 1396 угод на загальну суму 70,88 млн грн, пише Наші гроші.Львів.

Нагадаємо, з часу оголошення пандемії COVID-19, Кабмін запровадив спеціальну процедуру звітування для проведення медичних закупівель для забезпечення лікарень медичними товарами. Для прийому пацієнтів хворих на коронавірусну інфекцію, в Івано-Франківській області було визначено спочатку дев’ять опорних лікарень, а потім їх стало 13.

Разом 13 опорних лікарень Івано-Франківської області закупили медичних товарів та медикаментів на 37,77 млн грн, що склало 53% від суми загальних закупівель в області за спеціальною процедурою. 

Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня, яка є першою у рейтингу, основні кошти витратила на закупівлю рентгенівського апарату та апарату ультразвукової діагностики за 1,3 та 1,28 млн грн відповідно. Крім того, за даними Prozorro, лікарня придбала п’ять моніторів пацієнтів на загальну суму 0,7 млн грн. Міська лікарня не купувала за спеціальною процедурою апарати штучної вентиляції легенів, але за словами заступника головного лікаря Володимир Вовчука має дев’ять апаратів ШВЛ.

Нагадаємо, загалом лікарні Івано-Франківської області за спеціальною процедурою придбали десять апаратів ШВЛ. А за даними Національної служби здоров’я загалом в області наразі є 79 апаратів.

Щодо кількості проведених закупівель, то серед опорних лікарень найбільше їх провела Долинська багатопрофільна лікарня, яка уклала 113 угод на загальну суму 5,59 млн грн. Основні закупівлі лікарні – це медикаменти.

Хто найбільше купував

Значні замовлення через спеціальну процедуру робили не лише лікарні, але й інші бюджетні установи. Зокрема, серед найбільших замовників є і департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, який купував, і медикаменти, і засоби індивідуального захисту на загальну суму 2,26 млн грн та уклав 8 угод. А от Коломийська інфекційна лікарня до 1 липня провела лише одну закупівлю за спеціальною процедурою, але на суму 1,2 млн грн. Лікарня придбала апарат штучної вентиляції легенів «Ювент-А».

У кого найбільше купували

Основними постачальниками необхідних під час пандемії товарів в області стали місцеві підприємства. Саме вони посіли перші місця в рейтингу. Варто також зауважити, що завдяки місцевим підприємцям в області не було значних переплат за засоби індивідуального захисту, як це було в інших областях. Тут Учбово-виробниче підприємство українського товариства глухих за короткий період майже закрило потребу в масках, та тримало стабільно низьку ціну у 5-6 грн. Щоправда, до рейтингу найбільших постачальників воно не увійшло, але отримало замовлень на 185,35 тис. грн.

Десять найбільших постачальників загалом розподілили між собою 22,86 млн грн, що склало 32 % від загальної суми закупівель у 70,88 млн грн.

Найбільше коштів від бюджетних замовників області отримало ТОВ «Іва-Фарм», яке в період до 30 червня уклало 22 угоди на суму 3,9 млн грн. Фірма є постачальником медикаментів. Засновниками підприємства є івано-франківці Іван Венгринюк, Микола Данилюк та Богдан Шупенюк. Останній також є директором підприємства. Фірма працює на ринку вже понад 25 років. Власники також співволодіють ще низкою компаній з продажу медичних товарів, зокрема ТОВ «Фармацевтична фабрика».

Другу позицію в рейтингу посіло ще одне давне підприємство з Івано-Франківська ТОВ «Іводент», яке є постачальником медичних товарів та обладнання. Власниками його є Василь Носик та його донька Ірина Носик. Зокрема, фірма постачає лікарням засоби індивідуального захисту, медичні матеріали, а також кисень. За цей час фірма уклала 119 угод на 3,17 млн грн.

Третю позицію також посіла фірма яка продає засоби захисти ту медичні матеріали – приватне підприємство «Глорія-ІВ» отримало 45 контрактів на 3,07 млн грн. Засновником фірми є Ігор Іванишин, який вже неодноразова згадувався у  матеріалах «Наших грошей. Львів». Крім того, як приватний підприємець Ігор Іванишин також бере активну участь у закупівлях в Івано-Франківській області і з початку дії карантину до 30 червня отримав замовлень на 1,43 млн грн.

Місцевим замовникам не заважає укладати угоди той факт, що підприємство «Глорія-ІВ» фігурує у кримінальному провадженні, а сам Іванишин обвинуваченим у шахрайстві, як його директор. Керівника «Глорія-ІВ» звинувачують у завищенні цін та привласненні бюджетних коштів під час закупівлі медичних матеріалів три роки тому у змові з посадовими особами Івано-Франківської ОДА.

В рейтинг найбільших постачальників також потрапило комунальне підприємство «Обласний аптечний склад», яке отримало замовлень на 2,92 млн грн.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!