Гуцульська коров'яча бриндза готується отримати географічне зазначення


Гуцульська коров'яча бриндза стане другим продуктом в Україні з маркою географічного зазначення.

Заявку на реєстрацію продукту подала громадська спілка «Асоціації Карпатських Ватагів», яка займається виробництвом традиційних сирів. Як розповів кореспондентці Бліц-Інфо голова спілки Іван Мойсюк, асоціація створена два роки тому та нараховує 26 членів, з них 16 постійно займаються виробництвом бриндзи. Решта – громадські активісти, науковці та туристичні гіди.

Зареєструвати гуцульську коров'ячу бриндзу, як продукт географічного зазначення, вирішили для того, аби зберегти унікальну рецептуру.

"Це є унікальний продукт, який виготовляли тільки у нас на Гуцульщині. Після реєстрації, ми зможемо просуватись не тільки на внутрішньому ринку, а й на зовнішньому. Рецептура коров'ячої бриндзи – одна, так виготовляли ще наші предки 500 років тому. Ми її дотримуємось,  готуємо у тих самих умовах, використовуємо ті самі інгредієнти та посуд",- ділиться Мойсюк.

Національний експерт з маркетингу і комунікацій проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Іван Гайванович додає, що минулого року гуцульська овеча бринза перша в Україні отримала географічне маркування. А реєстрацію другого та третього продукту з маркою географічного зазначення очікують цьогоріч. Це буде гуцульська коров'яча бриндза та мелітопольська черешня.

"Для того, щоб отримати реєстрацію, гуцульська коров'яча бриндза повинна відповідати вимогам специфікації. Вона має бути виготовлена на висоті не менше 700 метрів над рівнем моря, обов'язково в сезон випасання на полонинах, без консервантів, з дотриманням контролю якості та традиційних технологій виробництва, а також з молока корів традиційних для цієї місцевості",- пояснює експерт..

Читайте незабаром на "Бліц-Інфо" репортаж з полонини "Луковиця", де виготовляють коров'ячу бриндзу.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!