Хто на Прикарпатті дає найбільше доходів до бюджету


З початку року за рахунок акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів місцевий бюджет Івано-Франківщини додатково отримав 181 мільйон 411 тисяч гривень.

До кінця року очікується ще 44 мільйони гривень податку. Про це під час робочої зустрічі народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету повідомила начальник Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За її словами, в структурі поступлень акцизу нашої області левову частку, а саме 55,7 відсотків, або 101 млн. грн., займає податок від реалізації нафтопродуктів, 23 відсотки, або 42,5 млн. грн. та 21 відсоток, або 37,9 млн. грн. - від реалізації лікеро-горілчаної продукції (разом з пивом) та тютюнових виробів відповідно.

«Враховуючи, що акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів зараховується до бюджету адміністративно-територіальних одиниць, на території яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів, нами проаналізовано рівномірність його збору, - сказала Ірина Столярик. - Необхідно визнати, що даний платіж ставить в нерівні умови адміністративно-територіальні одиниці, і визначальним фактором тут є не обсяги реалізованої лікеро - горілчаної продукції чи тютюну, а саме наявність на їх території діючої АЗС».

Як приклад очільниця фіскальної служби Прикарпаття навела ситуацію, яка склалась у Богородчанському районі, де лише 5 сільських рад, або 15 відсотків забезпечують 95 відсотків збору акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, при цьому 85 відсотків населених пунктів практично не відчувають його як додаткове джерело наповнення бюджету.

За її словами, аналогічна картина вимальовується практично по кожному району області. Із загального обсягу поступлень акцизного податку майже 60 відсотків складають надходження шести міських бюджетів міст обласного значення, всього ж місцевих бюджетів налічується більше п’ятсот.

При цьому, лише по 18 сільських бюджетах збір перевищив 500 тис. грн. за 10 місяців цього року, по 23 сільських бюджетах - зверх 100 тис. грн., по решті бюджетах збір коливається від 0,6 тис. до 5 тис. грн.

Пропозиції по врегулюванню даної проблеми озвучила в своїй доповіді начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Галина Карп. Зокрема, запропоновано здійснити перерозподіл коштів, які надходять за рахунок акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів між обласним та місцевими бюджетами, що дасть змогу акумулювати кошти в обласному бюджеті з подальшим використанням їх на першочергові цілі області.

Також начальник Головного управління ДФС в області Ірина Столярик наголосила на важливій ролі органів місцевого самоврядування в процесі наповнення дохідної частини бюджетів.

За її словами, не лише податкові органи мають вишукувати та залучати додаткові резерви по наповненню місцевого бюджету акцизним податком. Сільські, районні голови мають бути зацікавлені в залученні на свої території торгових підприємств, проводити роз’яснювальні зустрічі з громадами з питань боротьби з тіньовим продажем лікеро-горілчаної продукції, отримання чеків при покупці підакцизної продукції.

«Зі свого боку ми проводимо постійні семінари, зустрічі, круглі столи з бізнесом, представниками місцевої влади. Опрацьовуємо законодавство, надаємо свої пропозиції щодо його вдосконалення.

Зокрема, в ході адміністрування податку ми наштовхнулись на проблему неоднозначного трактування з боку платників податків визначення об’єкта оподаткування, як продаж безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

Саме відсутність в законі чіткого визначення поняття «некомерційного використання» призвело до зловживання цим з боку АЗС при реалізації ними пального через «скетч карти», «талони», «чеки».

В результаті цього, область з початку року недоотримала близько 20 мільйонів гривень платежу. Якщо, не внести зміни до цієї норми закону, то лише до кінця цього року місцеві бюджети області недоотримають ще 4 мільйони гривень податку.

За нашої ініціативи та за підтримки народних депутатів від нашої області було запропоновано зміни до податкового кодексу, які деталізували визначення: «Реалізації пального», «Обов’язкової реєстрації платників що здійснюють реалізацію пального по місцю здійсненню торгівлі», та які знайшли своє відображення в проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації».

Сподіваюсь депутати Верховної ради підтримають ці ініціативи, які забезпечить значні додаткові надходження до місцевого бюджету», - зазначила головний податківець області.