Ігор Білоус: Ми будемо створювати ефективну систему протидії корупції


У процесі створення нового органу виконавчої влади – Державної фіскальної служби буде розроблено ефективну систему протидії корупції у відомстві.

Про це заявив Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус 15 липня під час другого засідання Антикорупційного форуму. Цей майданчик для відкритого і відвертого спілкування був ініційований Головою Служби безпеки України Валентином Наливайченком. Нинішня сесія проходила у Митному департаменті ДФC, оскільки саме питання митниці були ключовими.

«Перший і найважливіший крок – це створення умов для усвідомлення того факту, що боротьба з корупцією є завданням всього колективу і, водночас, сферою персональної відповідальності кожного окремого співробітника і керівника», – наголосив Ігор Білоус.

За його словами, у відомстві буде проведено атестацію особового складу, тестування на предмет знання вимог податкового, митного та антикорупційного законодавства. Для прозорості процедур призначення працівників на керівні посади, у тому числі у територіальні органи, керівник відомства планує залучити спеціально створену для цього Раду з питань добору керівних кадрів.

«Кадрові призначення повинні бути чітко обґрунтованими. Обов’язкові вимоги до кандидатів на керівні посади – це необхідна освіта, достатній фаховий досвід, позитивні результати на попередніх місцях роботи. А головне, – ці особи повинні бути порядними, високоморальними і не заплямованими причетністю до різних корупційних справ», – наголосив Голова ДФС.

У новоствореному відомстві багатьом кандидатам на посади також пропонуватимуть пройти перевірку на поліграфі. Ця система має запрацювати вже найближчим часом. Крім того, буде створено і ефективну систему внутрішнього контролю, спрямованого насамперед на виявлення корупційних ризиків і недопущення корупційних правопорушень з боку службових осіб органів фіскальної служби.

На сьогодні, за словами Голови Державної фіскальної служби, підвищеної уваги заслуговує питання протидії корупції у митній сфері, де типовими злочинами залишаються хабарництво та зловживання повноваженнями. Як свідчить аналіз, у співставленні до загальної кількості працівників податкового та митного напрямку діяльності фіскальної служби, рівень правопорушень у сфері службової діяльності серед митників на чверть вищий, ніж серед податківців, а щодо корупційних злочинів – у два рази.

Суттєвим кроком до зменшення таких корупційних ризиків на кордоні Ігор Білоус вважає мінімізацію прямого контакту підприємців з посадовими особами митниці в процесі декларування товарів за рахунок використання інформаційно-комунікаційних технологій у митній сфері.

Крім того, допомогою у боротьбі з корупційними проявами будуть соціологічні дослідження серед платників податків та суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. За рахунок таких опитувань визначатимуться основні корупційно-вразливі напрями у діяльності фіскальної служби, а також здійснюватимуться практичних заходи щодо протидії корупції.

«Сьогодні цілком зрозуміло, що зниження рівня корупції у митній сфері можливе лише за умов здійснення комплексних системних заходів правового, економічного та профілактичного характеру, широкого залучення громадськості та удосконалення взаємодії з усіма державними органами, що працюють на кордоні», – наголосив Ігор Білоус.