Ігор Дебенко: Мешканці Пасічної у складі Угринівської ОТГ не взмозі отримати якісні послуги - їх просто не чують


Сьогодні, 1 березня в Івано-Франківській обласній раді відбулось друге пленарне засідання двадцять сьомої сесії.

Серед іншого, обласна рада прийняла звернення до Кабінету міністрів України щодо необхідності дотримання Конституції України та вимог законодавства України у процесі добровільного об’єднання територіальних громад. Адже в області наразі існує кілька об’єднаних територіальних громад, утворених без врахування думки обласної ради та прийнятому перспективному плану – так званих укрупнених сільських рад. 

Ну думку обласних обранців, це утворення не відповідає вимогам Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад”, а ґрунтується тільки на одному із визначених принципів об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст – принципі добровільності. Відтак, депутатський корпус закликав Кабінет Міністрів України дотримуватись вимог чинного законодавства України у процесі добровільного об’єднання територіальних громад задля утворення спроможних об’єднаних територіальних громад, які зможуть самостійно вирішувати питання освіти, охорони здоров’я, благоустрою, покращувати свій соціально-економічний розвиток, сприяти наповненню місцевих бюджетів, створювати привабливий інвестиційний клімат тощо.

Адже, як пікреслив депутат облради Ігор Дебенко, в області є кілька штучно створених громад, які не є самодостатніми.

"Хочемо чи це визнавати чи ні, але саме так і є. Подекуди прослідковується й політичний аспект у процесі їх формування. Що це дає у підсумку? Перше, знівельовано підхід так званого Офісу реформ, утвореного з компетентних працівників облдержадміністрації, науковців та експертів. Друге, проігноровано позицію Івано-Франківської обласної ради, яка затверджувала перспективний план обєднання. Зрештою, я не розумію, чому в одних випадках представники ОДА ледь не вмовляли облраду прийняти зміни до перспективного плану, бо вже ось-ось мають бути вибори, а в інших випадках Кабінет міністрів дозволяє собі створювати ОТГ без внесення будь-яких змін та позиції громади та її повноважних преставників. Третій аспект – це місто Івано-Франківськ, яке мало би бути центром ОТГ, і зараз веде перемовини з дальшими Колодіївкою, Добровлянами, а в той час Загвіздя, Угринів і Клузів утворюють своєрідний апендикс в об’єднаній громаді, нівелюючи саму реформу децентралізації як таку", - підкреслив свободівець.

При тому, каже депутат облради, не враховувались інтереси всіх мешканців Угринівської ОТГ, особливо - мешканців будинків у мікрорайоні Пасічній.

"Вони відносяться до Угринева, але не хочуть бути окремо від міста. Тому неодноразово зверталися до керівництва Угринівської ОТГ, аби їхні будинки були передані до міста. Адже сам голова ОТГ визнає, мовляв, що для цих будинків практично нічого зроблено не було. Окрім того, це створює для цих людей багато незручностей з виготовленням документів, ускладненням реєстрації дітей у дошкільні та навчальні заклади міста. Адже де-факто люди живуть на території міста та користуються всіма його послугами – комунальними, освітніми та медичними. Знову ж таки, Угринівська громада зараз готує відповідні договори на користування цими послугами в Івано-Франківську. Але тоді виникає логічне запитання: навіщо потрібна ця об’єднана громада, яка не може забезпечити її мешканців необхідними соціальними благами? І водночас не дає мешканцям Пасічної, до якої належу і я, право реалізувати їх самостійно", - наголосив Ігор Дебенко

До теми: Прикарпатські депутати пересварились через звернення про об'єднання громад