Ігор Зварич: Ще ніхто на Прикарпатті не сказав "ні" видобутку сланцевого газу


Ще ніхто з політиків чи посадовців на Прикарпатті не сказав «ні» видобутку сланцевого газу, - переконує заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ігор Зварич.

Раніше у засобах масової інформації було озвучено закид Прем’єр-міністра України Миколи Азарова на адресу Івано-Франківської та Львівської областей в тому, що їх обласні ради нібито гальмують початок видобутку сланцевого газу американською нафтовою компанією «Шеврон». Глава Уряду навіть погрожував підвищити ціни на газ для населення обох областей для того, щоб вплинути на позицію депутатів, повідомляє "БРІЗ".

В свою чергу пан Зварич переконаний, що Прем’єру було подано викривлену інформацію щодо стану речей навколо даного питання. Зі слів заступника губернатора проект договору між державою Україна, компаніє «Шеврон Юкрейн Б.В.» та ТзОВ «Надра Олеська» про розподіл вуглеводнів  область отримали лише в п’ятницю, 14 червня, - того ж дня, коли і відбувалась прес-конференція, на якій прозвучала одіозна фраза М.Азарова, а відтак на той час прикарпатські депутати просто фізично не могли опрацювати проект. «Надто короткий термін, щоб щось говорити», - зазначив пан Зварич, - ми провели багато круглих столів, в тому числі… на дні депутата… Ще ніхто в області не сказав «ні». Важливо, щоб, віддаючи абсолютний пріоритет видобутку сланцевого газу, ми зберегли екологічні показники».

І.Зварич також закликав не сприймати як універсальний факт думку науковців, зауваживши, що сучасна наука, на жаль, почала комерціалізуватись, стала більш метафізичною. Щоправда, не відомо, чи мав чиновник тим самим на увазі, що саме надто комерціалізовані науковці ввели в оману Прем’єра.

Зі слів заступника губернатора, наразі йде активне обговорення проекту договору. І депутатами вже навіть зроблені певні позитивні висновки. «Але вирішено зібрати додаткову сесію, щоб додатково розглянути це питання, - продовжив заступник голови ОДА, - якщо ми несемо ризики, то хотілося б взяти участь і у розподілі вигод».

Стимулювати прикарпатських депутатів до якнайшвидшого позитивного вирішення питання схвалення проекту договору про розподіл енергоносіїв, вочевидь, мав на меті виступ 25 червня на другому пленарному засіданні 22-ї сесії Івано-Франківської облради радника міністра екології та природніх ресурсів України Володимира Ігнащенка, який зауважив, що компанія «Шеврон» має намір інвестувати у видобуток сланцевого газу на Олеській площі 25 мільярдів доларів, тобто на порядок більше, ніж загальний обсяг інвестицій, залучених в Івано-Франківську та Львівську область за всі роки незалежності.

Остаточну відповідь щодо проекту угоди, як вже зазначалося, депутати дадуть на окремій сесії облради. А поки що вони дали відповідь власне Миколі Азарову на його закиди, ухваливши на пленарному засіданні 25 червня ініційовану депутатом Юрієм Романюком заяву, в якій висловили обурення з приводу безпідставних, на їх думку звинувачень на адресу Івано-Франківської облради.