Індекс гречки


Нині навіть важко сказати, чи то вже традиція така: раз на кілька років несподівано для себе заставати захмарні цінники на гречку в магазинах та на базарах, чи то якось не так працює наш агропромисловий сектор. Але факт залишається фактом — для багатьох прикарпатців ціни на гречані крупи останніми днями стали неприємним сюрпризом.

А на такі сюрпризи ми реагуємо, як правило, традиційно: шукаємо, де можна придбати дешевше, та купуємо із запасом, мотивуючи тим, що згодом ціна може бути ще вищою. Що найприкріше, дуже часто так воно і буває. За прикладами далеко ходити не треба — наша національна валюта, яка ще донедавна коштувала вісім гривень за долар, спокійно здолала позначку в 15 гривень за той самий «зелений», і це все попри вмовляння високих чиновників та мудрих економістів не піддаватись паніці. Хто встиг придбати «вічнозелені» за нижчим курсом, нині почувається переможцем.

Від 13 до 25 гривень за кілограм

На початку минулого тижня, щоб перевірити, чи справді гречані крупи встановлюють цінові рекорди, довелось обійти кілька івано-франківських супермаркетів та дрібніших крамниць. З’ясувалось, що ціни таки зросли, але по-різному. В одному з них за кілограм гречаних круп правили 12 гривень 99 копійок, а навколо великого пластикового контейнера із гречкою постійно збиралися стурбовані покупці, насипаючи крупи до пакетів. В іншому за той самий кілограм гречки вже треба було викласти від 16 (за фасовану по 800—900 г) до 22 гривень. Згодом з’ясувалось, що і це не межа: того ж дня наші працівники виявили гречані крупи і по 25 гривень.
Продавчиня однієї із невеличких крамниць у центральній частині Івано-Франківська, в якій помірковані ціни, пояснила, що гречка у них є і коштує 18 гривень за пакет, бо це вже нові надходження з новими цінами. Перед тим її продавали за 16 гривень. А здорожчали за останній час не лише гречані крупи, а й, наприклад, рис, олія, кава. До речі, ту ж каву до цього вважав рекордсменом із подорожчання, бо ще влітку купував її по 23 гривні за 250-грамову упаковку, а уже в листопаді годі було її шукати дешевше, ніж по 46 гривень. Але цьому принаймні можна знайти якесь розумне пояснення: пишуть, що нинішнього року не склалось з урожаєм кави, а крім того, в Україні її не вирощують, купують за валюту, з якою ви самі знаєте, що останнім часом відбувається. А тут — гречка, наша традиційна культура, недаремно ж наших предків, не таких уже й далеких, називали гречкосіями.

Російський слід

Річ, звичайно, не в тому, щоб в усіх своїх проблемах, як в анекдоті, звинувачувати північного сусіда. Просто ще у листопаді стало відомо про те, що в Росії значно зросли ціни на гречані крупи — за місяць майже на 50 відсотків. Пояснювали це тим, що загинула частина врожаю в Алтайському краї, який давав щорічно до 40 відсотків усього врожаю. Також деякі експерти казали про те, що за допомогою продуктів харчування більш-менш тривалого зберігання російські обивателі намагаються протистояти зростанню курсу долара до рубля, щоб зберегти свої кревні. Так само у наших сусідів за гречаними крупами здорожчав і рис. Отож, цілком ймовірно, що українська гречка стала цікавою для російських бізнесменів, особливо з огляду на те, що вона довший час мала майже незмінну ціну. А якщо врахувати, що гривня за цей час здешевшала щодо долара фактично наполовину, то і вартість гречки в доларовому виразі також упала майже вдвоє. І хоча експерти кажуть, що експорт української гречки за останні роки був незначним порівняно із внутрішнім споживанням, можемо припустити, що ситуація з ціною на цей товар у сусідній Росії мала певний вплив і на наших виробників.

Чи таки наш урожай?

Втім, більш імовірно, що річ не лише і не так у тому, що відбувається в Росії. Експерти аграрного ринку стверджують, що, за попередніми даними, в Україні на початок листопада зібрано близько 165 тисяч тонн гречки, що є найнижчим показником за останні чотири роки. Для порівняння: торік було 190 тисяч тонн. Цьогорічний урожай був би, можливо, ще меншим, якби не рекордна урожайність. Посівні площі під цією культурою в Україні останнім часом скорочують. Протилежною була ситуація після 2010 року, коли зібрали всього 134 тисячі тонн гречки, а відтак ціна на ці крупи зросла за сезон на 420 відсотків. Таке стрімке подорожчання підвищило і рентабельність виробництва. Тому в два наступні роки інтерес до вирощування цієї культури значно зріс, отож зріс і урожай, а ціна почала падати.

Цьогорічний урожай гречки повністю забезпечує внутрішній попит. Про це днями повідомив директор Національного наукового центру «інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. «За попередніми даними, валовий збір гречки в Україні в 2014 році становить 164 тис. тонн, що на 8% менше, ніж за відповідний період минулого року. Обсяг перехідних запасів на початок маркетингового року порівняно із минулим зменшився на 20-25%», — розповів він. За розрахунками науковців згаданого центру, обсяги пропозиції на ринку гречки є достатніми для задоволення внутрішнього попиту населення, адже щорічно гречаних круп українці споживають близько 100 тис. тонн. У перерахунку на гречку загальний фонд споживання в Україні за рік становить близько 180 тисяч тонн.

На хвилі «гречаної паніки»

Традиційно аграрні експерти  кажуть: зважаючи на те, що дефіциту гречаних круп у країні немає, не обійшлось без певної спекуляції на ажіотажному попиті населення. Мовляв, на хвилі «гречаної паніки» виробники та переробники намагаються якнайбільше заробити на своїй продукції. Крім того, необхідно враховувати і те, що лише протягом листопада гривня втратила близько 20 відсотків своєї вартості. Та й з початку року індекс інфляції вже становив 118 відсотків, він також підтягнув вартість багатьох продуктів харчування. Зрештою, ми всі бачимо, що останнім часом чимало товарів на полицях магазинів поступово дорожчає.

Як розповіла заступник начальника управління з питань підтримки підприємництва, начальник відділу цінової політики та торгівлі івано-Франківської облдержадміністрації Марія Якимечко, ціни на гречані крупи підвищила не торгівля, а саме виробники. Вона сама була здивована, коли ще три тижні тому купувала гречку на ринку по 8 гривень за кілограм, потім у того ж продавця вона була по 12 гривень, а ще за кілька днів — уже по 15. На її думку, проблема з гречкою у нашій області полягає ось у чому.

— В Івано-Франківській області гречку сіють, вирощують, а от переробкою її не займаються, — каже Марія Якимечко. — А везти її на переробку в інші області, скажімо, до тієї ж Тернопільської, потім доставляти назад — економічно не дуже вигідно. Ми якось навіть рахували, що таке транспортування і переробка здорожчують кінцеву продукцію майже наполовину. Чомусь ніхто з підприємців не започаткував такої переробки в області.

За її словами, ціни на гречані крупи в нашому регіоні відображають загальнодержавну закономірність. Аналогічно до цього зросли ціни і на рис, які стали просто «космічними». Можливо, це пов’язане із захопленням Росією Криму, який був постачальником рису для України. Втім, за словами пані Марії, останнім часом виробники інформували про те, що ціни на кримський рис стали вищими, ніж на імпортний.

— Зрештою, ви бачите, що поступово дорожчає все. Очевидно, це пов’язане з певною нестабільністю, виробники уже, напевно, готуються до посівної, закуповують паливно-мастильні матеріали, насіння. Тому і ціни поступово підвищують, і не лише на гречку, а й, скажімо, на борошно. А додайте до цього ще те, що з 1 грудня на 15 відсотків зросли ціни на енергоносії для промислових підприємств, і, відповідно, це подорожчання тягне за собою все решту.

Відстає лише зарплата

Поки матеріал готували до друку, встиг розпитати наших редакційних господинь: а що ж останнім часом подорожчало найбільше, звичайно,  якщо не брати до уваги імпортної техніки, ціна якої прямо залежить від вартості національної грошової одиниці і її коливання? Називали фактично все — від олії та круп, ковбас, м’яса і аж до вартості домашнього телефону, який теж не так давно став дорожчим для абонентів. Хоча навіть у ситуації, коли все дорожчає на гривню-дві, є свої рекордсмени. Крім уже згаданої кави та нинішньої «героїні» — гречки, скажімо, корінь імбиру, який взимку торік коштував близько 20 гривень, до літа цього року подорожчав до 50 гривень, а нині лежить на полицях супермаркетів за 118-128 гривень. Хоча його і важко назвати продуктом першої необхідності. інша річ — хліб. Про нього, до речі, розповіли продавці однієї з крамниць в івано-Франківську буквально минулої суботи, що уже з понеділка слід очікувати його подорожчання щонайменше на 15 копійок. Що вже казати про ліки тим, хто мав необережність у наш час захворіти. Ціни в аптеках на певні медикаменти вже давно можуть самі спровокувати серцеві кризи, особливо у літніх людей, котрі не мають іншого доходу, крім пенсії.

Не дорожчає адекватно до таких цін, як з’ясувалось, лише одне — наша з вами праця. Оскільки, незважаючи на стрибки інфляції з початку року, середня номінальна заробітна плата в області, за даними обласної статистики, зросла від 2 600 грн. до 2 916 грн. А якщо б її перерахувати хоча б за індексом гречки, то вона мала б зрости щонайменше на 100 відсотків.

Втім, не варто забувати, що, придбавши певний продукт із запасом, покупці навряд чи скоро підуть до магазинів чи на ринок за новим. Крім того, зважаючи на зростання цін фактично на все, подорожчання енергоносіїв та продуктів першої необхідності, покупці, в яких практично не змінились доходи, витрачатимуть на закупівлі ті ж кошти, що і раніше, тільки зможуть за них придбати менше товарів. Це змушуватиме по-новому визначати пріоритети: що потрібно придбати у першу чергу, а без чого певний час можна і обійтись. Але це — шлях бідності, а не розвитку.

P. S. Що цікаво: до кінця минулого тижня ситуація із ціною на гречані крупи фактично не змінилась — її можна було придбати по  12 грн. 99 копійок, хоча у більшості крамниць і на базарах ціни коливались від 14 до 18 гривень.

Олег Басок, Галичина