Instagram звинуватили у незаконному зборі біометричних даних. У компанії можуть відсудити до пів трильйона доларів


Проти компанії Facebook, яка володіє соцмережею Instagram, подали колективний позов. Проти компанії Facebook, яка володіє соцмережею Instagram, подали колективний позов.

 У ньому стверджується, що Instagram збирав біометричні дані користувачів (наприклад, сканував їхнє обличчя) без їхнього відома. Про це повідомляє Business Insider, пише Громадське.

Як заявляють позивачі, Instagram має засіб позначення людей на фото, який використовує технологію розпізнавання облич. І для роботи цієї технології соцмережа й збирає біометричні дані користувачів — без їхнього відома, стверджується в позові.

Колективний позов подали в штаті Ілінойс, де діє закон, що забороняє збір біометричних даних людини без її відома. Позивачі вимагають від компанії заплатити кожному «постраждалому» від однієї до п’яти тисяч доларів.

А оскільки «постраждалих», за оцінками позивачів, аж 100 мільйонів, то в разі задоволення позову Facebook можуть змусити виплатити 500 мільярдів доларів.

А як цей позов коментує Facebook?

У коментарі Business Insider представниця компанії Стефані Отвей заявила, що Instagram не використовує технологію розпізнавання облич — як це робить, зокрема, той же Facebook. Позов же вона назвала «безпідставним».

В умовах користування Instagram окремо згадується про розпізнавання обличчя. «Якщо ми впроваджуємо технологію розпізнавання обличчя у ваш Instagram, спочатку ми повідомляємо про це вас, щоб у вас була змога дозволити або заборонити нам використовувати для вас цю технологію», — зазначається там. Тобто Instagram заявляє, що не збирає біометричні дані користувачів без їхнього дозволу.

То що, позов не буде успішним?

Сказати важко. Проти Facebook уже подавали схожий колективний позов — так само через використання технології розпізнавання облич без відома користувачів (щоправда, не Instagram, а вже самого Facebook) і так само за законодавством штату Ілінойс.

Слухання у справі почалися в 2015 році й досі тривають. Утім у липні компанія запропонувала для позасудового врегулювання 650 мільйонів доларів компенсації позивачам.

А у травні Facebook погодився виплатити 52 мільйони доларів компенсації своїм нинішнім і колишнім модераторам контенту, в яких через роботу в соцмережі виникли проблеми зі психічним здоров’ям.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!