Інтернет-шахраї вивели понад мільйон гривень з прикарпатської фірми


Зловмисники за допомогою шкідливої програми втручалися в роботу комп’ютера бухгалтера та виводили гроші на фіктивні рахунки.

До відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області звернувся директор одного з підприємств області та повідомив про викрадення грошей із рахунку, інформує Бліц-Інфо з посиланням на офіційний сайт Національної поліції.

Кіберполіцейські встановили, що невідомі надіслали лист зі шкідливим програмним кодом на електронну пошту товариства. Програма давала доступ до віддаленого керування комп’ютером бухгалтера установи, на якому була встановлена автоматизована система "клієнт-банк”.

Маючи змогу віддаленого керування банківськими рахунками, зловмисники упродовж місяця підміняли реквізити та рахунки контрагентів товариства. Таким чином правопорушники виводили гроші на підконтрольні фіктивні підприємства.

В результаті – з рахунку заявника зловмисники викрали понад мільйон гривень. Кіберполіцейські в ході оперативних заходів відстежили фіктивні підприємства-посередники та банківські рахунки, на які переводилися гроші. 

Спільно з працівниками центрального апарату Департаменту кіберполіції, представниками служб безпеки банківських установ та завдяки вчасному зверненню викрадені гроші заблокували та повернули потерпілому.

Наразі працівники поліції перевіряють причетність трьох осіб до вчинення вказаного злочину. 

Слідчі поліції Івано-Франківська відкрили кримінальне провадження за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Зловмисникам може загрожувати до шести років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!