Івано-Франківськ матиме свою філармонію


Ще до кінця цього року в Івано-Франківську можуть завершити реконструкцію Народного дому «Княгинин». Уся затримка у державному фінансуванні. У 2007 році споруда була визнана аварійною, тому тепер вона є в переліку пріоритетних завдань для міської влади.

Після ремонту доріг це перший заклад, котрий потребує реставрації. Визнання пріоритету домагається міська влада і від обласної. Тільки таким чином можна посприяти виділенню обіцяних Мінрегіоном коштів на ремонт закладу культури в найстарішій частині Івано-Франківська. У 2015 році місто подало заявку на реконструкцію «Княгинина» і виграло у конкурсі проектів. Тепер справа за фінансами, пише ЗК

Розпочати – не означає завершити

У січні минулого року на ремонт Народного дому «Княгинин» міська влада виділила 1 мільйон 200 тисяч гривень з умовою співфінансування із державного бюджету, як це було передбачено у конкурсному проекті. Як повідомили нас у міському управлінні культури, на сьогодні ремонтні роботи в приміщенні тривають виключно за рахунок міського бюджету. Держава двічі перекидала кошти з одного року на наступний. Чи вдасться їх використати ще цього року, достеменно невідомо. Місто прагне якомога швидше виконати всі роботи, аби зберегти для громади заклад культури. Принаймні таке подання від міста пішло до вищих чиновницьких щаблів.

Як запевняє заступник начальника управління культури Михайло Коник, очевидно, «Княгинин» буде міською філармонією, як про це говорилося ще п’ять років тому. Принаймні це одна із робочих версій.

«Ми не маємо наміру міняти призначення Народного дому, бо в тому мікрорайоні немає таких закладів. Він у повній мірі обслуговував би мешканців того мікрорайону. Крім того, виникла ідея з часом зробити на базі цього закладу культури міську філармонію і перенести туди всі муніципальні колективи. Ці дві думки залишаються актуальними», – каже Михайло Коник.

У 2011 році ми вже писали про потребу негайного ремонту. Тоді в місті вже били на сполох, бо боялися, що споруда може просто розсипатися. Аж восени минулого року віз зрушив із місця – почалися ремонтні роботи.

Те, що на сьогодні вже виконано чимало ремонтних робіт, ще не означає, що цього року можна сподіватися остаточного їх завершення. Якщо все буде добре, то в управлінні культури переконують, що мали би впоратися до кінця аж 2017 року. В результаті очікують побачити цілком оновлений заклад культури із репетиційними залами у підвальному приміщенні. До речі, репетиції муніципальних творчих колективів не припиняються і зараз. Робота будівельників аж ніяк не перешкоджає співам та танцям. Для цього є цілком придатні декілька кабінетів та частина фойє. Нещодавно у прийми до цього закладу культури перейшов танцювальний колектив «Веселка», який рахується при Вовчинецькому Народному домі.

Ціна питання

У 2014 році місто виграло у конкурсі проектів, які проводив Мінрегіонбуд. Мова йшла про поділ на три складові, левова частка яких мала би бути виділена із Києва. Місто свою частину коштів дало. Область виділила, але так і не дала. Київ вже двічі перекидає свої кошти із року в рік. Тепер, за словами Михайла Коника, є вже підтвердження, що зі столиці кошти таки прийдуть.

В управлінні культури кажуть, що спочатку проект був розроблений на одну суму. Не маючи надії на допомогу зі столиці і бажаючи якомога швидше почати реставрацію споруди, у місті робили «свій» проект на іншу суму. В результаті третя сума виявилася найменшою. Найдорожчим був проект НДІ «Проектреконструкція» вартістю 6 мільйонів 730 тисяч гривень. Після проведеного тендеру загальна кошторисна вартість робіт становить 4 мільйони 650 тисяч гривень. Від цього і відштовхуються майстри. Поки що на папері вдалося зекономити 2 мільйони гривень.

Під час проведення робіт появилися деякі додаткові роботи, які проектанти не врахували. Проте, як запевнив пан Михайло, ці роботи не мали би суттєво вплинути на загальну вартість виконаних робіт.

По всьому периметру споруди довелося підсилити фундамент. Через просідання фундаменту на фасаді споруди появилися тріщини. Крім того, у деяких місцях внаслідок такого руйнування змістилася стіна. Чи не найбільша проблема була із глядацьким залом. Там свого часу стеля не витримала вологи і провалилася.

«Тим людям, які це робили, можна тільки поспівчувати, бо це насправді чорна робота – довелося підкопувати на півтора метра фундамент і частинками його укріплювати. Частину стіни, котра тріснула, повністю заново переклали. Крім того, зробили дах. Тепер не провалюється і не тече», – описує виконані ремонтні роботи заступник начальника управління культури.

Проект реконструкції проводиться із сучасними вимогами енергозбереження. Тому тут вже повністю поміняли усі вікна, а також утеплюється мінеральною ватою горище. Далі у «Княгинині» планують понизити рівень підвальних приміщень, щоби їх в подальшому можна було ефективно використовувати.

«Місто показало, що проект є пріоритетним. Для цього за підписом першого заступника міського голови Миколи Вітенка його подали на розгляд обласної комісії. Якщо ми там не загубимося, то попадемо в перелік об’єктів Мінрегіонбуду і будемо очікувати виділення тих коштів. Якщо це станеться, то плануємо до кінця року закінчити роботи», – висловив сподівання на краще Михайло Коник.

У перспективі – утеплення та зміна фасаду, викладення бруківки навколо споруди. Принаймні чиновники від культури, котрі відають цим питанням, сподіваються на хороший результат.

Сьогодні у приміщенні «Княгинина» нема жодних підприємців, котрі орендували приміщення. Частина будівлі зі сторони Галицької приватизована. Це, за словами Михайла Коника, було зроблено ще в ті часи, коли орендар вкладав кошти у ремонт приміщення. На законодавчому рівні йому було дозволено приватизувати відповідну площу.

Крім муніципальних колективів, свою приписку в «Княгинині» матимуть обласна організація інвалідів, Івано-Франківська станиця Галицького братства УД УНА «Галичина», Всеукраїнське товариство політв’язнів і репресованих.