Івано-Франківськ: Поліція з народу


З початку року в Україні триває процес реформування Міністерства внутрішніх справ. У травні в першому читанні парламентарі ухвалили законопроект «Про органи внутрішніх справ», а 2 липня – закон «Про Національну поліцію». По всій державі розпочалася поліцейська реформа. МВС перетворюють на сучасну європейську установу, в складі якої буде національна поліція.

У Києві патрульні поліцейські приступили до роботи з 4 липня, у Львові – 23 серпня, а через два дні – в Одесі. 3 вересня офіційно розпочатий набір до лав патрульної поліції в Івано-Франківську. Далі це буде зроблено й у Вінниці, Харкові та Херсоні, пише Галицький Кореспондент.

Запрошують усіх

Минулого четверга для прикарпатців, які мають намір вступити до патрульної поліції області, відчинили двері Івано-Франківського облмуздрамтеатру. Саме тут міністр внутрішніх справ Арсен Аваков разом із начальником патрульної поліції України та Києва Олександром Фацевичем і куратором патрульної поліції Івано-Франківська, нардепом Мусафою Найємом офіційно оголосили про набір у нову поліцію.

Аваков наголосив, що «до лав нової поліції запрошуються всі, хто хоче не карати і «кришувати», а служити та захищати». А Фацевич зазначив, що чим більше буде кандидатів, тим якіснішим буде відбір, та закликав подавати анкети і чинних працівників міліції, які хочуть змінити систему й допомагати громадянам.

Набір у патрульну поліцію Прикарпаття триватиме до 18 вересня стаціонарно та в режимі онлайн на сайті mvs.gov.ua. За цей час планується обрати 200 поліцейських (21 екіпаж),  які зроблять міста області безпечнішими. До слова, кількість чоловіків та жінок не обумовлена, тож хто проявить себе краще, той і буде служити у поліції.

11986280_986908794704839_311178969_o

11997137_986908804704838_1407970840_n

11997414_986908798038172_541843542_n

Ретельний відбір

Щоб потрапити до патрульної поліції, потрібно відповідати вимогам, які поставлені перед кандидатами, та підготувати чималий пакет документів. Серед вимог – прагнення до якісних змін; вік – 21-35 років; повна загальна середня або вища освіта; наявність посвідчення водія категорії «В»; відсутність судимості; вільне володіння українською мовою; фізичне здоров’я та моральна стійкість. Також є обмеження у вазі – від 54 до 86 кг. Та найголовніше – пройти низку етапів від формальностей до випробувань.

За словами працівника управління кадрових забезпечень УМВС в Івано-Франківській області Романа Гордого, найперше кожен претендент має подати анкету. Для цього потрібен паспорт, ідентифікаційний код та водійське посвідчення категорії «В». Варто зазначити, якщо претендент з будь-яких причин не заповнює хоча б одну з граф у анкеті, його кандидатуру навіть не будуть розглядати.

Далі всі анкети заносять в електронну базу, їх опрацьовує відповідна комісія і на електронну адресу кандидатів розсилає запрошення на наступний етап відбору. Тут претендентів очікує перевірка загального рівня знань, психодіагностичне тестування, медичний огляд, перевірка навичок керування автомобілем, особиста співбесіда, теоретичне навчання, професійна підготовка та здача нормативів з фізичної підготовки.

Серед основних критеріїв відбору з фізпідготовки – підтягування (для чоловіків) та віджимання (для жінок), біг на 100 і 1000 метрів. Нормативи розділені за віковими категоріями. До прикладу, на «п’ятірку» чоловікам 21-25 років потрібно підтягнутися 12 разів, 26-30 років – 11, а 31-35 років – 9 разів. Жінкам треба віджатися 26, 23 та 20 разів відповідно. Всі, хто складе фізпідготовку на «відмінно», отримають місце у патрульній поліції.

Велика мотивація

В Івано-Франківську початок набору у патрульну поліцію викликав чималий ажіотаж. Вочевидь, прикарпатців не бентежать ні суворі критерії відбору, ні труднощі в роботі, з якими їм доведеться зіткнутися. За даними МВС в області, у перший день відбору зголосилися стати поліцейськими 62,3% чоловіків і, відповідно, 37,7% жінок. Майже дві третини з них (63,8%) мають вищу освіту. Серед кандидатів, які подали свої заявки у перший день набору, 3,5% – чинні працівники міліції.  До слова, понад половину претендентів (56%) скористалися можливістю надіслати онлайн-анкети.

Журналіст «Галицького кореспондента» вирішив поцікавитися у прикарпатців, з якими намірами ті ідуть до патрульної поліції.

«Хочеться, щоб у нас в Україні були зміни на краще, безпосередньо і в моєму місті Івано-Франківську. Хочеться допомагати людям, служити та захищати», – сказав юрист Юрій Зозуля.

«Хочу щось зробити для країни і змінити її на краще. Це така мотивація для мене. Тим більше, що мене підтримують у цьому батьки, і я вирішила, що буду пробувати. В нашій країні є багато що змінювати, хочеться все і зразу, але найголовніше – це корупція», – пояснила 21-річна студентка ПНУ Юлія.

«Завжди хотіла працювати у таких структурах, і зараз з’явився шанс, тож хочу спробувати себе. У роботі нових поліцейських, вважаю, має бути в пріоритеті справедливість та боротьба з корупцією, адже в нашій країні корупція дуже поширена», – зазначила 22-річний юрист Марта Жирик.

А київський поліцейський Дмитро, юрист за професією та поліцейський за покликом душі, розповів «ГК» про складнощі роботи. За його словами, поліцейські працюють по 12 годин і щодня стикаються з безліччю різних ситуацій. «Поліція – це не просто зміна форми, адже ми всі молоді і прийшли з метою змінити країну на краще. У нас є плани змінити корупційну систему, і ми потроху до цього ідемо», – запевнив він.

Всім, хто увійде в лави патрульної поліції, МВС обіцяє нову для України систему охорони правопорядку, професійну підготовку за міжнародними стандартами, стипендію під час навчання, престижну стабільну роботу та, починаючи від звання рядового поліції, мінімальну зарплату 8 тисяч гривень, перспективу кар’єрного росту. Поліцейські будуть повністю забезпечені обмундируванням, амуніцією, всіма необхідними засобами, інформацією та зброєю, матимуть службовий автомобіль, оснащений системами-планшетами.

За словами міністра Авакова, «найголовніше для нових поліцейських – мати підтримку громадян, якщо цього не буде, то реформу провалено».

В Івано-Франківській області патрульна поліція, ймовірно, запрацює вже в січні 2016 року. Втім, варто зазначити, що це лише перший крок реформ. До кінця року в Україні, окрім патрульних поліцейських, будуть нові дільничні поліцейські.