Прикарпатські депутати розкритикували роботу головного лісівника області


16 вересня Івано-Франківська обласна рада провела шістнадцяту сесію, де розглянула близько 30 різнопланових питань.

Так, депутати закликали заборонити церкву московського патріархату, як останній форпост ворога. 

Втім, найбільше в сесійному залі обговорювали питання "Про виконання обласної програми розвитку лісового і мисливського господарства в області на 2017-2022 роки".  Доповідачем тут виступив начальник Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Кокоць, пише Бліц-Інфо. 

За словами Кокоця, основні цілі програми були досягнуті, а обсяги лісів Прикарпаття "досить значні і мають позитивну динаміку". Так, загальний запас деревостанів панівних порід в області - 162 мільйони кубометрів, а річний запас насаджень - 11,5 кубометрів на 1 гектар, що в 4,5 раза перевищує об'єми вирубок. 

"Область має значні резерви для збільшення заготівлі деревини, за умови вкладень в інфраструктуру - будівництва лісових доріг, розвиток природозберігаючих технологій і лісозаготівель. Нагальним є перехід на відновлення лісу саджанцем із закритою кореневою системою. Над цим вже працюємо, використали 10 мільйонів гривень для будівництва такого центру у Вигодському лісгоспі",  - коротко доповів керівник управління.

Натомість депутатка Орися Книшук дорікнула, що головний лісівник області ігнорував засідання профільних комісій, відтак на всі запитання йому доведеться відповідати під час сесії. Відтак, поцікавилася, чому не провели лісовпорядкування на території національного парку "Гуцульщина". Втім, відповіді не отримала - лісівник витратив час, визначений регламентом на відповідь, аби пояснити, чому не приходить на комісії.

Марія Рудик нагадала про підготовку до зими та поцікавилася, чи в управлінні не вивчали питання виписки дров малозахищеним верствам населення та родинам військовослужбовців. Втім, і тут чіткої відповіді не було. Сергій Кокоць зауважив, що в них тепер є термінали, аби оплатити купівлю дров та повідомив, що наразі пільгу на дрова мають їхні працівники, зокрема й ті, хто зараз на фронті. Щодо інших категорій, то в деяких громадах у бюджеті заклали компенсацію малозабезпеченим за купівлю палива.

А от депутат Ігор Дебенко звернув увагу на звіт Сергія Кокоця щодо виконаної програми. Мовляв, у тексті вказано, що цілі і мету програми виконали, але - без конкретики.

"Ви кажете, що всі цілі виконані, але бачимо багато скандалів, пов'язаних з лісовою галуззю і з вами зокрема. Так, керівника Коломийського лісгоспу нагороджують очільники Прикарпаття за відмінну роботу, а ви його потім звільняєте. Також розкажіть своє бачення щодо об'єднання лісгоспів Делятин - Ворохта - Надвірна", - звернувся Дебенко.

"Щодо Коломиї - ніхто керівника не звільняє, у людини просто закінчився робочий контракт. Щодо об'єднання лісгоспів, то вчора Держагентство лісових ресурсів вже анулювало той наказ, все залишаться, як було", -  відповів Сергій Кокоць.

Також депутати звернули увагу, що виконані пункти програми значно відрізняються від запланованих. Втім, начальник управління переконує, що це лише на користь - мовляв, рубати почали значно менше. Відповідно, і висаджують менше.

Натомість Дмитро Лащук поцікавився, за якими критеріями оцінюють директорів лісгоспів. Мовляв, досвідчених звільняють, чи не продовжують контрактів, бо начальник управління просто не подає кандидатуру до Держагентства.  А мали б оцінювати економічну складову роботи. Сергій Кокоць від відповіді ухилився. Мовляв, контракт підписують не з ним, а з Держагентством. 

Володимир Боднарчук поцікавився, скільки людей було звільнено за керівництва Кокоця та на їхнє місце були призначені люди з інших областей. Лісівник запевнив, що такий випадок лише один. 

Назарій Іванів зауважив, що Кокоць "засвітився" у кримінальній справі про незаконне заволодіння землею і чи таких випадків не буде на Прикарпатті. Сергій Кокоць відповів, що це все плітки і справу відверто накручують у ЗМІ. Така відповідь Іваніва обурила. Мовляв, про які плітки йде мова, якщо є відповідна ухвала суду. 

Микола Палійчук також звернув увагу, що Сергій Кокоць практикує призначати на посади людей з інших областей - зокрема, з Львівщини. Відтак, поцікавився у чому причина. Начальник управління запевнив, що лісове господарство Прикарпаття знаходилося в жалюгідному стані до його призначення і мало багато боргів. Відтак, аби вирішити ці проблеми, змушений шукати відповідних фахівців. Така відповідь депутатів обурила. Депутати переконані, що фахівців не бракує й у нашій області і потреби завозити "своїх" людей немає. 

"Мені здається, що нас або мають за тупих, або ми тупіємо. Бо інакше чому нам присилати людей? Постійно. Бачимо, це на прикладі лісової галузі. Переконаний, що нам вистачає свого інтелектуального потенціалу, щоб управляти господаркою області у всіх сферах життя», - резюмував обговорення голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

У підсумку депутатський корпус не підтримав звіт про виконання програми розвитку лісового і мисливського господарства.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.

Завжди цікаві новини!