Облрада закликає відзначити 1125-річчя Галича на державному рівні


Івано-Франківська обласна рада звернулася до президента України, Верховної ради та Кабінету міністрів щодо відзначення на державному рівні 1125-річчя міста Галича.

Як відомо, у 2023 році виповнюється 1125 років з часу першої згадки про одне з найдавніших міст України – місто Галич – столицю Галицько-Волинської держави.

Відтак, Івано-Франківська обласна рада під час сесії 10 вересня прийняла обласну комплексну програму «Про відзначення 1125-річчя від дня першої згадки про Галич на 2022—2023 роки», пише Бліц-Інфо. Окрім того, депутати звернулися до вищих органів влади із закликом прийняти постанову про відзначення 1125-річчя Галича на державному рівні.

«Саме Галич у всі часи був П’ємонтом державності України-Русі. Княжий Галич століттями несе державотворче і християнське знамено нашої національної гідності. Він історично присутній сьогодні в пам’ятках писемності, археології, архітектури, унікального природного ландшафту, зайвий раз засвідчуючи світові нашу багатовікову глибоку присутність у європейській цивілізації. Саме тому ми зобов’язані на державному рівні відзначити цю знаменну дату. Дуже не хотілося, аби не вийшло як із 150-річчям Василя Стефаника, 100-річчям ЗУНР, коли виконавча вертикаль засвідчила повну байдужість і відзначення пройшло лише на обласному рівні», - відзначив ініціатор звернення, голова фракції ВО «Свобода» Ігор Дебенко.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич пригадав, що обласна рада вже зверталася до Уряду з проханням прийняти програму щодо відродження Галича як давньої столиці України, але отримали відписку, що якщо програма вже є на обласному рівні прийнята, то немає сенсу її дублювати.

«Сподіваємося, що цього разу так не буде», - зауважив Сич.

Відтак, Івано-Франківська обласна рада закликала Верховну Раду України прийняти Постанову про відзначення 1125-річчя заснування міста Галича, а також відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України, сформувати оргкомітет і план заходів з підготовки та відзначення 1125-річчя з часу першої згадки про Галич Івано-Франківської області. А також передбачити співфінансування заходів у держбюджеті.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!