Івано-Франківська облрада закликає збільшити експорт зерна через кордони України


У п'ятницю, 16 вересня депутати Івано-Франківської обласної ради провели 16 сесію, де розглянули близько трьох десятків питань.

Так, депутати закликали заборонити церкву московського патріархату, як останній форпост ворога. А ще не заслухали звіт про виконання програми розвитку лісового та мисливського господарства, де розкритикували роботу головного лісівника області.

Окрім того, Івано-Франківська обласна рада звернулась до центральних органів державної влади з проханням розв'язати проблему з експортом сільськогосподарської продукції через кордони України, пише кореспондентка "Бліц-Інфо"

Як пояснила голова з питань аграрної політики та земельних відносин Орися Книшук, раніше Україна за місяць експортувала 6-7 мільйонів тонн зерна. Цьогоріч аграрії зберуть близько 50-60 мільйонів тонн зернових. Це наполовину менше, аніж було зібрано минулого року, але приблизно ще раз так, як потрібно Україні. При тому, зараз Україна має залишок близько 20 мільйонів тонн з 2021 року. 

"Тож практично половину з цього Україні треба експортувати за кордон, аби звільнити зерносховища для нових урожаїв, дати аграріям можливість провести посівну та підтримати українську економіку у такий важкий час. Після Стамбульської угоди, Україна почала за місяць експортувати 1,7 мільйона тонн морем і ще 500 тисяч тонн сухопутним транспортом. Цього явно не достатньо. До того ж невідомо як буде діяти Стамбульська угода після листопада. Але якщо морським шляхом трохи відновили експорт, то сухопутним навпаки - впав. Якщо раніше через кордон пропускали за добу близько 300 вантажівок, то зараз десь 100-120. Це відбиває в аграріїв охоту самостійно займатися експортом, також знижує ціну сільськогосподарської продукції. При тому, почалася посівна і в аграріїв банально немає грошей на неї, бо вони не продали ще цьогорічний урожай. Аби не зірвати посівну, потрібно у рази збільшити експорт зернових. Тому комісія аграрної політики напрацювала звернення до прем'єра Дениса Шмигаля, голові відповідного комітету Верховної Ради Олександру Гайді, профільним міністрам та народним депутатам від нашої області", - пояснила суть звернення голова комісії.

Відтак, депутати підтримали дане звернення  - 62 із 67 присутніх "ЗА". Тож обласна рада закликає владу збільшити експорт зерна сухопутним транспортом, створивши зелені коридори на митниці. Адже, на думку депутатського корпусу, це прискорить і здешевить логістику, дозволить аграріям збільшити експорт зерна, а також збільшить надходження валютної виручки в Україну.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!