Івано-Франківська виставка коміксів про торгівлю людей проїдеться Україною


Замість сезонного збирання полуниць у Польщі - сексуальна експлуатація у борделі. Так минулого року закінчились пошуки роботи закордоном для однієї франківчанки. Щороку чимало прикарпатців стають жертвами торгівлі людьми. Вони не потрапили би у халепу, якби були обізнані із цією проблемою, переконані в Івано-Франківському благодійному фонді Карітасі. Щоб захистити франківчан від потрапляння до рук торгівців людьми, Карітас розгорнув у Івано-Франківську незвичну виставку коміксів

В основі цих коміксів - 7 реальних історій, які трапилися з українськими заробітчанами закордоном. Щороку від  негативних наслідків трудової міграції страждають понад 30 тисяч українців. Більшість із них працюють у будівельній  та сільськогосподарській галузях. Тенденція останніх років - жертвами торгівлі людьми стає все більше чоловіків, які змушені працювати у кабальних умовах без оплати праці. Лише за 5 місяців роботи у цьому році до Карітасу звернулося 11 жертв торгівлі людьми.

Паралельно із виставкою просто неба усім бажаючим Карітас надавав консультації про правила працевлаштування за кордоном. 
- Щоб не потрапити у трудове рабство, - розповідає соціальний працівник Микола Фурик, - в першу чергу, треба перевірити легальність фірми, укласти трудовий договір на зрозумілій мові і скріпити його “мокрою” печаткою. Серед жертв торгівлі людьми чимало осіб, які підписали угоди, складені англійською мовою, у яких не розуміли ні слова. Траплялися випадки, коли ці угоди були скріплені лише підписом, відтак, не були легітимним.  Крім того,  документи на виїзд закордон людина має виготовляти особисто і не віддавати свій паспорт незнайомим людям.

- Для цих коміксів ми свідомо  відібрали історії, які закінчилися  щасливо, щоб люди розуміли, що  вони завжди можуть вибратися з халепи. Якщо вони будуть поінформованими про проблему торгівлі людьми, у них є шанс не потрапити до рук работоргівців і влаштуватися на роботу, про яку вони мріяли, - розповіла Наталія Козакевич, виконавчий директор Івано-Франківського Карітасу.

Виставку коміксів вже побачили у багатьох місцевих навчальних закладах, а далі вона помандрує іншими містами України.

Виставка відбулася в рамках проекту “Ми маємо право знати  більше”, який БФ “Івано-Франківськ УГКЦ” виконує за підтримки Агенції  США з Міжнародного розвитку та Міжнародної організації з міграції.