Івано-франківські маршрутки: йдемо вперед, тупцюючи на місці?


Питання маршрутних перевезень в обласному центрі, здається, ніколи не втратить своєї актуальності. Не встигли пасажири та перевізники адаптуватись до вартості проїзду у 2,75 грн., як Івано-Франківська міська рада наполегливо «пропонує» встановлювати у салони автобусів GPS-навігатори та відеореєстратори.

Департамент комунального господарства має претензії до перевізників, вони вказують на владу та економічний стан держави, а прості жителі та гості міста змушені їздити у не завжди чистих маршрутках, доволі часто слухаючи шансон та лайки водіїв. Тож як влада і перевізники взаємодіють?

Масло у вогонь

Ініціаторами перегляду тарифів стали перевізники, які подали в Департамент комунального господарства, транспорту та зв’язку відповідні розрахунки, згідно з якими ціна проїзду по місту складає від 2,75 до 4,60 грн., а на деяких маршрутах – навіть 5,20, залежно від маршруту. За результатами перевірки цих розрахунків управлінням економіки, комунальний департамент підготував проект рішення, яким запропоновано встановлення тарифу в розмірі 3 грн. Безоплатне перевезення пенсіонерів було запропоновано обмежити з 11.00 до 14.00.   

28 квітня 2014 року відбулися відкриті громадські слухання з тарифного питання, де мешканці міста висловили багато претензій (паління і розмови по мобільному за кермом, неприбрані салони, масове сходження з маршрутів у вечірній час тощо) до роботи міських автобусів, але дали добро на підняття ціни проїзду до 3 грн. за умови покращення якості обслуговування.

4 липня заступник директора Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Ігор Сенчук доповідає на засіданні міськвиконкому. Він акцентує на тому, що це питання є «актуальним, соціально значущим», воно неодноразово розглядалося на нарадах і зустрічах з перевізниками.

За пропозицією  Віктора Анушкевичуса, з 1 липня тариф становить 2 грн. 75 коп. Час безоплатного перевезення пенсіонерів залишається звичним – з 10:00 до 16:00. Члени виконкому голосують – рішення прийнято.            

Крім того, департамент зобов’язав перевізників до 1 вересня обладнати автобуси приладами GPS-контролю та відеореєстраторами, впровадити систему обілечування пасажирів та встановити компостери. Зі свого боку, комунальний департамент взявся обладнати зупинки інформаційними табличками з номерами маршрутів та розкладами руху автобусів, а також облаштувати туалетами кінцеві зупинки.

Голова Ради підприємців Івано-Франківська Петро Строїч тоді прокоментував цю ситуацію так: «Як на мене, рішення не зовсім коректне, хоч, в принципі, якийсь компроміс, на думку виконкому, знайдений. Мешканці сказали: так, ми готові платити 3 гривні за умови, що перевізники будуть гарно нас обслуговувати. Перевізники погодилися, і департамент також, а виконком, як на мене, прийняв трошечки популістське рішення».

Отже, до 1 липня перевізники мали усунути всі несправності, а до 1 вересня автобуси мали бути оснащені технічними приладами.  Віз і нині там, а новий тариф за перевезення введений в дію.

         Конкурс по-новому

29 вересня у приміщенні Івано-Франківської міської ради відбулось відкрите громадське обговорення проекту рішення виконавчого комітету міської ради "Про проведення конкурсу на міських автобусних маршрутах". Зокрема, йшлося про обладнання маршруток GPS-навігаторами та відеореєстраторами, а також про формений одяг водіїв та наявність іменних компостерів.

Згідно з умовами проведення конкурсу, автобуси деяких маршрутів (20, 20б, 22, 24, 25, 30, 54, 78, 81, 82, 83) мають бути обладнані модулями GPS. За словами Юрія Чупахіна, начальника відділу транспорту та зв'язку Департаменту комунального господарства, транспорту та зв'язку, перевагу GPS-модулів оцінять і перевізники, і мешканці міста, бо з'явиться можливість у реальному часі відстежувати наявність та місце перебування автобуса.

Однією з умов конкурсу є наявність в салоні двостороннього відеонагляду (в салон та на дорогу). Але це не означає, що автобуси на вказаних маршрутах обов'язково будуть обладнані відеореєстраторами. Конкурсні умови допускають використання автобусів, не обладнаних технічними пристроями. Проте, на думку присутніх, напис "Ведеться відеоспостереженя!" дисциплінуватиме водіїв та пасажирів.

Ще одне нововведення - однотипний формений одяг у водіїв та наявність в автобусах іменних компостерів.

Однак ці вимоги будуть впроваджені у міських автобусах лише тоді, коли івано-франківські дороги стануть якісними, мережа продажу білетів - розвиненою, а пасажири - дисциплінованими.

«Колесо революції» пробуксовує

Уже наступного дня, 30 вересня, громада міста знову збиралась на громадські слухання. Цього разу на суд присутніх було винесено проект рішення міської ради «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 04.06.14р. №243 «Про тарифи на проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування». Проте про зміну тарифів на слуханнях не йшлося.

Ігор Сенчук, презентуючи проект рішення, посилався на "напружену економічну ситуацію в Україні" і фактично пробачив перевізникам усі гріхи. Згідно з новим проектом рішення міської ради, перевізники будуть змушені обладнати автобуси GPS-навігаторами та відеореєстраторами лише у разі перемоги у конкурсі. Компостери встановлювати поки що не будуть, а туалетами для водіїв на кінцевих зупинках служитимуть вбиральні закладів громадського харчування.

Коментуючи ситуацію, що склалася навколо маршруток, Сенчук заспокоїв іванофранківців: «Питання про збільшення тарифу до 3 гривень зараз навіть не може порушуватись, оскільки більшість пунктів 243 рішення не виконано. Перевізники посилаються на важку економічну ситуацію, але вони не виконують навіть тих послуг, які не потребують капіталовкладень, – не впливають на поведінку водіїв, які курять, слухають музику, зупиняються на проїзній частині… Більшість договорів на перевезення закінчуються у 2015 році. Маємо надію, що до цього часу буде розроблена нова транспортна модель Івано-Франківська, після чого буде проведений новий конкурс, за умовами якого автобуси будуть обладнані системами GPS та відеореєстраторами. До того часу, поки підприємці не виконають зобов’язань, тарифи переглядатися не будуть!».

Отже, поки що квитки будуть реалізовувати водії, встановлення компостерів та введення іменних квитків – не на часі, технікою забезпечені будуть лише деякі автобуси. А нам, пасажирам, доведеться і далі їздити за «економічно обґрунтовану плату», сподіваючись на порядність водіїв та перевізників.

Галицький кореспондент