Івано-франківські винахідники створили мобільну станцію моніторингу повітря


Мобільну станцію громадського моніторингу якості повітря Sapphire-32 розробили івано-франківські інженери-екоактивісти. Станція моніторитиме повітря за 15-ма показниками.

Про це Суспільному розповіли куратор проєкту громадського моніторингу якості повітря EcoCity Олексій Трелевський та розробник програмного забезпечення станції Дмитро Обухов.

Винахідники кажуть, що Sapphire-32 вимірює рівень пилу, формальдегіду, оксиду азоту, аміаку, вуглекислого та інших газів, радіаційний фон, летючі органічні частки, приземний озон, рівень шуму, а також температуру, вологість, атмосферний тиск.

"Основна заслуга в розробці станції належить юному винахіднику Дмитру Обухову. Саме він створив для приладу свою унікальну авторську прошивку, програмне забезпечення, завдяки якому одна станція може вимірювати забруднення різними речовинами. Усі забрудники, які ми міряємо у громадському моніторингу якості повітря EcoCity, - а це понад 15 показників, - тепер може вимірювати ця мобільна переносна станція", - каже Олексій Трелевський.

Розробники кажуть, що аналогів станції нема в Європі.

"Унікальність її полягає в тому, що одночасно можна відстежити багато показників у режимі реального часу, переносити станцію у будь-яке місце і виводити дані на монітор. Потім усі ці дані можна аналізувати, – розповідає Дмитро Обухов. – Розробляти прилади для громадського моніторингу якості повітря в EcoCity ми розпочали ще у 2018-му році. Тоді ми відчули потребу моніторити повітря тут і зараз, розробили портативний прилад для вимірювання якості повітря, який можна було принести у конкретне місце, поставити стаціонарно і вимірювати. А пів року тому вирішили розробити нову, більш просунуту станцію з багатьма показниками. Теперішня станція не тільки моніторить понад 15 показників, а й записує їх у режимі реального часу. Портативність, автономність і велика кількість показників – перевага нового приладу".

Розробка мобільної станції моніторингу повітря стала можливою завдяки підтримці чеської неурядової організації "Арніка" та проєкту "Чисте повітря для України".

У межах спільного проєкту іванофранківці створили перші п’ять станцій моніторингу і передадуть їх для тестування та експлуатації екоактивістам у Запоріжжя, Кривий Ріг, Дніпро, Харків та Краматорськ. Після цього візьмуться за виготовлення станції для Івано-Франківська.

До слова, у школах Івано-Франківська встановлять пристрої для визначення якості повітря. Це передбачено у проєкті "Батьківський та вчительський контроль чистоти повітря та комфорту перебування дітей у класі".



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!