Івано-Франківську потрібен музей історії міста?


В Івано-Франківську не вистачає музеїв. Адже фактично всі існуючі підпорядковуються області або належать до приватних. Тому є нагальна потреба створення музею історії Івано-Франківська.

Таку думку кореспонденту «Бліц-Інфо» висловив начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин.

«Про це давно говорять, але ініціативи щодо вирішення проблеми ніхто не проявляє. А музей міста міг би стати науковою базою для колекцій різного історичного значення. Наприклад, якщо збереглося чотири цеглини від цікавої історичної будівлі, то необов’язково їх десь вмуровувати, а можна зберігати в музеї та розказувати їхню історію», - вважає Панчишин.

За його словами, такі музеї мають майже всі обласні центри. І не тільки вони. Наприклад, музей історії міста мають такі районні центри, як Коломия, Надвірна, Галич та інші.

«Багато розмов ведуться щодо створення у місті музею Франка, Шевченка. Але нам набагато більше потрібен музей історії Івано-Франківська в якому могли б зберігатись експозиції щодо Франка та інших видатних постатей, доля яких торкалась нашого міста. Але важливо створити не мертву збірку артефактів, а живу активну інституцію», - наголошує Ігор Зіновійович.

Панчишин каже, що  саме так існують музейні центри в США та Європі. Вони використовують прагматичний підхід - співіснування науки і колекцій, які не вичерпали свій потенціал для подальшої наукової і творчої обробки.