Іванофранківців вчили як започатковувати власну справу


Під такою назвою івано-франківські податківці за сприяння міського центру зайнятості провели семінар для безробітних обласного центру, які мають намір започаткувати власну справу.

Перед присутніми виступила начальник відділу комунікацій ДПІ у м. Івано-Франківську Галина Яремко. Вона зазначила, що на сьогодні застосування спрощеної системи ведення бізнесу – це найпоширеніша форма сплати податків серед суб‘єктів підприємницької діяльності нашого міста. Адже в Івано-Франківську єдиний податок сплачує майже половина зареєстрованих підприємців. Тому при започаткуванні власної справи  саме застосування спрощеної системи найбільше приваблює майбутніх бізнесменів.

Під час лекції посадовиця ознайомила слухачів з перевагами застосування такої прогресивної системи оподаткування обліку та звітності. Майбутні бізнесмени дізнались, що суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, у цьому році поділяються на три групи (торік таких груп було шість). Вони також ознайомились з критеріями щодо віднесення платників податків до цих груп, з законодавчими вимогами до подання ними звітності та сплати податків. Вона також розповіла, що у 2015 році ставки єдиного податку для платників третьої групи дещо зменшено. Так, для платників ПДВ вони становлять 2% від виторгу, на відміну від 3% минулого року. Для неплатників ПДВ ставка податку становить 4%. У минулому році вона була 5%.

На семінарі також йшлося про запроваджені у цьому році новації щодо адміністрування податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, майнового та акцизного податків.

Галина Яремко також роз’яснила порядок поетапного запровадження реєстраторів розрахункових операцій при розрахунках зі споживачами за готівку для підприємців – «спрощенців», про декларування доходів громадян за минулий рік.

Після завершення семінару посадовиця запросила його учасників на «день відкритих дверей» до міської ДПІ.