Іванофранківець їздить на електромобілі та витрачає 2 гривні на 100 кілометрів


З Києва до Івано-Франківська повертався майже два дні. Заряджав на заправках, у дворах, готелях. Підзаряджали безкоштовно, тільки в одному готелі на Тернопільщині попросили 2 гривні.

— Я купив Selena ЕC-4LW за 118 тис. грн, — розповідає 64-річний Олександр Сисоєв з Івано-Франківська. Він працює скрипалем у муніципальному оркестрі. — Збирав на джип Renault Duster, але тільки побачив Selena — передумав.

Selena Сисоєва — п'ятидверний хетчбек. Обладнана двигуном потужністю 5 кВт, 12 гелієвими акумуляторами, кондиціонером, електросклопідйомниками, магнітофоном, чотирма динаміками, електроприводом бічних дзеркал, тощо. Ходова частина — копія автомобіля Chery QQ. Розхід "пального" на 100 кілометрів при економній манері їзди становить приблизно 2 гривні.

— Машина дуже тихенька й комфортна, — каже Олександр Васильович. — За три місяці наїздив 2,5 тис. км. Часто вожу вулики. Влазить чотири двокорпусні або п'ять — однокорпусних. Тягне без проблем. Їжджу переважно по місту, то повної зарядки вистачає на тиждень. Одного разу їздив у Коломию — це 120 кілометрів в обидва боки. Заряду ще й лишилось. Єдиний суттєвий недолік — мала швидкість. Психологічно важко їхати 60 кілометрів на годину по трасі, коли всі обганяють. Хоча, з іншого боку, так безпечніше.

— Із нинішніми темпами розвитку транспорту електромобілі в Україні стануть популярними років за 20, — упевнений 37-річний Володимир Дрьомов, експерт компанії "Автоконсалтинг". — Тоді їх буде мінімум третина. Раніше ніяк, бо поки що електромобілі дуже дорогі, для них нема станцій обслуговування і промислових заправок, які повністю заряджають акумулятори за 30-40 хвилин. Зараз електромобілі купують лише власники приватних садиб, і то як забавку. Головна проблема розвитку електротранспорту полягає в акумуляторах. Поки що не винайшли таких, які тримають потужний заряд, дешеві, легкі й довго служать. Зараз вони дорогі, малооб'ємні й мають короткий ресурс роботи. Наступною ерою після бензинових двигунів будуть дизельні. Вони економніші, довше служать і не обкладаються спеціальним митом.

 

gazeta.ua