Кабмін обіцяє відкрити до кінця року новий перинатальний центр у Івано-Франківську


На сьогодні в рамках Національного проекту “Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства” в Україні відкрито 10 перинатальних центрів, розповіла під час брифінгу, який відбувся у МОЗ України, начальник управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України Альона Терещенко.

Про це кореспондентові "Бліц-Інфо" повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я України.

“На черзі відкриття центрів у Луганській  і Запорізькій областях. Цього року до проекту включені Івано-Франківська, Чернівецька, Черкаська, Київська та Херсонська області. А до кінця 2014 року в кожній області буде створено по одному перинатальному центру”, - сказала Альона Терещенко.

Національний проект “Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства” вже три роки реалізується в Україні.  “Фінансування Національного проекту відбувається з трьох джерел: з Державного бюджету у 2013 році виділено 341 млн. грн., з місцевих бюджетів (ця частка фінансування складає 20-30% від загальних видатків у кожному регіоні) та із залученням коштів приватногосектору”, - розповіла представник МОЗ України.

За її словами, новиною для системи перинатальних центрів є створення замкненого циклу надання допомоги. Тобто в одному закладі охорони здоров'я допомога надається жінкам з високим і середнім ризиком для вагітності, майбутнім матерям та новонародженим  дитям. “Жінка, яка потрапляє з певною проблемою, що загрожує її життю або життю дитини, має можливість отримати для себе та дитини усю необхідну медичну допомогу”, - підкреслила Альона Терещенко.

Начальник управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України розповіла, що у 2011 році впровадження проекту відбувалося шляхом напрацювання пакету документів. Спершу були розроблені концепція перинатальної допомоги, пакет послуг для кожного з рівнів наданняперинатальної допомоги, низка документів, які регламентують діяльність перинатальних центрів ІІІ рівня.

Вже у 2012 році впровадження Нацпроекту відбувалося під гаслом “Підготовка медичнихкадрів”. Зокрема, Україна підписала Меморандум з Федеративною Республікою Німеччини щодо стажування наших медичних фахівців. Серед українських медиків були відібрані 24 лікаря, які пройшли стажування у кращих клініках ФРН. Крім того, в рамках цього Меморандуму відбуваються тренінги, на яких провідні фахівці з акушерства, неонаталогії та інших спеціальностей навчають українських лікарів. Так нещодавно відбувся третій подібний тренінг у Полтаві.

“Завдяки допомозі міжнародних партнерів, відбувається безперервна підготовка на кафедрах післядипломної освіти та підготовка кадрів на робочому місці. Важливо й те, що однакові навички та знання зможуть отримати фахівці і звичайних пологових будинків, і жіночих консультацій, тобто фахівці закладів усіх рівнів надання перинатальної допомоги. Новим підходом у навчанні є те, що тренуються медики на муляжах”, - розповіла Альона Терещенко.

У 2013 році пріоритетним напрямком Нацпроекту стала якість медичної допомоги — було розроблено стандарти та клінічні протоколи з надання медичної допомоги матері та дитині.

За словами представника МОЗ України, в результаті впровадження проекту було  стабілізовано два основні індикативні показники: материнських втрат (4,6 на 100 тис. народжених живими) і втрат дітей першого року життя (7,6 на 1000 народжених живими). Перший показник є вищим, ніж в Євросоюзі, другий — відповідає рівню ЄС.

Окремо Альона Терещенко відзначила те, що було стандартизовано підходи до підготовки медичних кадрів на кожному з рівнів надання медичної допомоги матерям і дітям та розроблено систему транспортування жінок і новонароджених із закладу нижчого рівня до закладу вищого рівня при ускладненнях.