Калуш буде опікуватися медициною і наступного року. Однак, безкоштовною вона буде не для всіх


Депутати міськради вирішили прийняти від Калуської районної ради міжбюджетний трансферт для утримання і фінансування медичних закладів міста та району в 2014 році, розмір якого складає 100% від величини загальних бюджетних призначень на охорону здоров’я населення Калуського району, та схвалили відповідний текст угоди про передачу видатків на виконання повноважень між Калуськими районною та міською радами. Таке рішення було прийняте на сорок першій позачерговій сесії Калуської міської ради, яка в

До речі, з 2014 року безкоштовною медицина буде лише для працівників бюджетної сфери, малозабезпечених і пенсіонерів. Принаймні таку інформацію озвучив міський голова Ігор Насалик під час урочистостей із нагоди дня медичного працівника, які відбулися 16 червня у Калуській ЦРЛ. Тож, судячи з цього, вже з наступного року програма безкоштовного медичного забезпечення не буде поширюватися на працівників підприємств, установ, організацій різних форм власності, інших жителів міста і району, котрим не пощастило працювати у бюджетній сфері.

Прокуратура: рішення міськради про реорганізацію музичних шкіл – незаконне

Питання про подання прокурора щодо скасування рішення міської ради №1802 від 14 березня 2013 року «Про реорганізацію музичних шкіл №№1,2» викликало бурхливе обговорення.

У поданні прокурора, зокрема, зазначено, що дане рішення суперечить чинному законодавству, оскільки порушує п. 2 ст. 9 ЗУ «Про позашкільну освіту»: «Державна політика у сфері позашкільної освіти спрямована на створення умов для здобуття вихованцями,  учнями і  слухачами позашкільної освіти; збереження та розвиток мережі державних та комунальних позашкільних навчальних закладів без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, закриття, передачі  приміщень, обладнання, техніки в оренду; координацію зусиль органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян та сім’ї на подальше становлення і розвиток  позашкільної освіти» та указу Президента України від 28 грудня 2012 року «Про проведення у 2013 році в Україні року дитячої творчості», метою якою є сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля, вдосконалення виховної роботи та розбудови системи позашкільної освіти (а не злиття – Авт.).

Думки депутатського корпусу розділилися. Частина депутатів (Василь Питлик, Роман Бігун, Іван Мащакевич) висловлювалися «за» підтримку подання прокурора і скасування рішення міської ради про реорганізацію музичних шкіл, інші (Михайло Клим, Леся Піцик) за активної підтримки чиновників (Галини Романко, Ігоря Матвійчука) були «проти». Не підтримали депутати (в основному від УП та ще кілька їхніх прибічників) поіменне голосування з цього питання, мабуть, боячись узяти на себе персональну відповідальність за прийняте рішення. Тож, більшістю голосів подання прокурора було відхилене.

Цікаво інше. Подання Калуського міжрайонного прокурора щодо скасування рішення міської ради №1802 від 14 березня 2013 року «Про реорганізацію музичних шкіл №№1,2» надійшло ще 30 травня, про що свідчить вхідний №2299/02-23/04 від 30.05.2013 року. А на сороковій сесії міськради, яка відбулася 6 червня, було затверджено передавальний акт із припинення Калуських дитячих музичних шкіл №№ 1, 2 шляхом їх злиття у нову юридичну особу – «Калуська дитяча музична школа». Згідно з прийнятим рішенням, правонаступництво щодо всього майна, всіх прав та обов’язків юридичних осіб «Калуська дитяча музична школа №1» та «Калуська дитяча музична школа №2» після їх реорганізації шляхом злиття переходить до юридичної особи – «Калуська дитяча музична школа». Слід зазначити, що саме це рішення дозволило зареєструвати нову юридичну особу – «Калуська музична школа», адже, відповідно до статті 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам – правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу... До речі, реєстрація юридичної особи «Калуська дитяча музична школа» проведена саме 20 червня, у день розгляду подання прокурора. Тож, цілком зрозуміло, що подання мали відхилити.

Наразі міжрайонна прокуратура має 10 днів для оскарження в суді даного рішення депутатського корпусу і цим правом, як ішлося на сесії, вона скористається. 

Економія по-калуськи.

Чиновників буде ще більше

Необхідність реорганізації музичних шкіл міська влада пояснює економією коштів. Однак, на собі міські чиновники, судячи з усього, економити не збираються. Так, на сесії депутати підтримали проект рішення, згідно з яким штатна чисельність апаратів ради, виконавчого комітету та виконавчих органів міської ради збільшується на 1 одиницю (додаткова посада вводиться у відділ у справах архітектури та містобудівного кадастру). Тепер вона становитиме 229 штатних одиниць.

Між тим, як зазначив на сесії депутат міськради Володимир Полицький, він проаналізував штатну чисельність працівників органів місцевого самоврядування у 10 містах Західної України з населенням від 50 до 90 тисяч. За даними депутата, у найбільшому за чисельністю населення місті – Червонограді (понад 82 тисячі осіб) вона становить, за мірками Калуша, скромні182 штатні одиниці. Щоб розібратися – чому в міській раді постійно зростає штат чиновників та з’ясувати ефективність роботи підрозділів виконавчих органів міськради депутати вирішили заслухати звіти їхніх керівників. На наступній сесії першими будуть звітувати земельний відділ, земельно-кадастрове бюро та відділ у справах архітектури і містобудівного кадастру.

Світлана ЯКИМЕНКО, Західний вісник